Orbán zsákutcába vezette a magyar nemzetet

HírKlikk 2022. január 26. 18:05 2022. jan. 26. 18:05

Orbán Viktor elfordulása a Nyugattól, annak jogi és erkölcsi normáitól egy fatális rendszerfordulat része – írta Lendvai Pál a liberális bécsi Der Standardban. A szerző a magyar miniszterelnököt Putyin legjobb barátjának minősítette, és rámutatott: nem csoda, hogy az Ukrajnából érkező, rémisztő hírek közepette a sajtó nemigen foglalkozik a magyar kormányfő nemzetközi tevékenységével.

Ebbe a keretbe illeszkedik a hivatalos közlés, miszerint Orbán Viktor január 10-én egy telefonbeszélgetésben kifejezte szolidaritását Tokajev kazah elnöknek. Orbán az uniós és NATO-tagállamok miniszterelnökei közül egyetlenként ajánlotta fel a segítségét azután, Oroszország katonai segítséget nyújtott a fenyegetett autokratának.

Sokat ígérő nyitány ez a Vlagyimir Putyinnal február 1-jére tervezett találkozóhoz – írja Lendvai a Der Standard-ban, emlékeztetve arra, hogy a minap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter adta át Szijjártó Péternek a Barátság érdemrendet, ami szintén azt mutatja, hogy Orbán Moszkva legszorosabb szövetségese nyugaton.

A magyar kormányfő a balkáni politikában is Moszkva hasznos partnerének bizonyul a nyugati pozíciók aláásásában. Az általa Brüsszelbe küldött Várhelyi Olivér Ursula von der Leyen téves döntése miatt kulcspozícióba került a bővítésért felelős biztosként. E pozícióban segíthet Milorad Dodik oroszbarát szerb nacionalista vezetőnek abban, hogy Boszniában kiépítse a Republika Srpskát, valamint az észak-macedóniai szélsőjobboldali ellenzéknek is. Nikola Gruevszki, a korrupció miatt két és fél év börtönre ítélt vezető 2018 óta Budapesten Orbán különleges védelmét élvezi, és Orbán Dodikkal is szoros személyes kapcsolatokat ápol. Novemberben százmillió eurós hitelt adott a Republika Srpskának, miközben a muzulmánok „integrációs nehézségeiről” szóló megjegyzéseivel nem csak Boszniában kapott bírálatokat. A Szarajevóba tervezett látogatását alighanem a rossz hangulat miatt mondta le. Orbán káros intrikái miatt már az Európai Parlament számos képviselője követelt vizsgálatot a magyar biztos ellen.

A Nyugattól és annak jogi és erkölcsi normáitól való elfordulás fatális rendszerváltás. Az uralkodó, valamint politikai-gazdasági klánja 12 év alatt a bűnöző autokrácia kiépítésével elmulasztotta a történelmi esélyt, és zsákutcába vezette a nemzetet” – idézte Lendvai Lengyel Lászlót. Az Orbán-rezsim most az „ország kifosztása” után, a forint árfolyamának 2010 óta bekövetkezett 40 százalékos zuhanása közepette, az alapvető élelmiszerek árának elrendelésével, adócsökkentésekkel, nyugdíj- és béremelésekkel próbálja megnyerni az április 3-ra kitűzött választásokat. Surányi György volt jegybank-elnök szerint azonban a pénzszórás annyit jelent, hogy benzint locsolnak a tűzre – írta Lendvai Pál.

Forrás: Hírklikk