Orbánból elege van az európai pártcsaládjának

HírKlikk 2019. május 23. 13:54 2019. máj. 23. 13:54

A magyarok antiszemiták, Orbán Viktor egységesíthetné az európai radikális jobboldalt, Magyarországot foglyul ejtette a szélsőjobb – mondta a Népszavának Cas Mudde, a Guardianban rendszeresen publikáló politológus.

A Népszavának nyilatkozó elemző szerint Orbánból elege van az európai pártcsaládjának, ezért 10 éve nem volt olyan rossz helyzetben, mint most. Holott egyesíthetné a radikális jobboldali erőket, mert megvan az esze és tapasztalata hozzá. De most Matteo Salvini olasz belügyminiszter elhalványítja.

Magyarországról azt mondja Mudde, ez az első ország, amit a radikális jobboldal foglyul ejtett – azért, mert könnyű megragadni a hatalmat az egykamarás parlament és az aránytalan választási rendszer miatt.

A magyarok körében pedig probléma az antiszemitizmus: a felsőfokú végzettségűek között is szép számmal akadnak antiszemiták, Soros Györgyről pedig minden magyar tudja, hogy zsidó. Igaz, ő nem nagyon érdekli a magyarokat Mudde szerint, inkább gazdasági, társadalmi ügyek miatt szavaztak a Fideszre. De a párt sikersorozatában nem megkerülhető az ellenzék felelőssége sem.

Forrás: Népszava