Orbánból korrupciós példa lett

HírKlikk 2020. október 6. 08:25 2020. okt. 6. 08:25

Nagy csaták várnak az Európai Unió jogalkotóira – a kormányok képviselőiből álló EU Tanácsra és az Európai Parlamentre –, ha gyorsan meg akarnak állapodni a közösség pénzügyeiről és a hozzájuk kötődő jogállami feltételrendszerről.

A Népszava tudósítása szerint, ez derült ki az EP hétfő esti vitájából, amelyen a képviselők a jövőbeni uniós kifizetéseket a demokratikus értékek tiszteletben tartásához kötő rendelettervezetről mondták el a véleményüket. A hozzászólók túlnyomó többsége kifejtette: az asztalon fekvő javaslat, amelyet a tagállamok többségi döntéssel hoztak tető alá, rengeteg sebből vérzik: se nem hatékony, se nem egyértelmű, vagyis jelenlegi formájában elfogadhatatlan a parlament számára.

Jelenleg a két intézmény tárgyalóküldöttsége intenzíven egyeztet az unió hétéves költségvetéséről és a költés új feltételeinek megteremtéséről. A csomagról egyben és közösen kell megállapodniuk. Nem elég csak a kormányok beleegyezése, szükség van a parlament egyetértésére is, hogy januártól elindulhasson a kifizetések tervezése. Bonyolítja a helyzetet, hogy maguk a huszonhetek sem egységesek: nem csak a jogállami szabályrendszert kifogásoló Magyarország és Lengyelország fenyeget vétóval, hanem azok az országok is, amelyek nem tartják elég szigorúnak az előírásokat. A delegációk hétfői megbeszélésén nem sikerült közelíteni a nézeteket, a következő forduló csütörtökön lesz.

Az EP-vitában sok baloldali, liberális felszólaló Orbán Viktorral példálózott, mint az EU értékeinek nyíltan fittyet hányó, tekintélyelvű rendszer és a korrupció megtestesítőjével. A magyarországi tapasztalatokra is hivatkozva, sürgették egy olyan rendelet elfogadását, amely nem pusztán a közösségi alapokkal elkövetett korrupciót bünteti pénzmegvonással, hanem az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság megnyirbálását is.

Forrás: Népszava