Orbánék átírják az utóbbi 150 év magyar történelmét

HírKlikk 2019. június 17. 14:47 2019. jún. 17. 14:47

Orbán Viktor kormánya ellenőrzése alá vonja a Magyar Tudományos Akadémiát és a nemzetközi tekintélynek örvendő 56-os intézetet. A tartalmi nézeteltérések mellett a még megmaradt független intézmények gyengítéséről van szó - írta a Neue Zürcher Zeitung.

A lap beszámolt arról, hogyan szerzett tudomást az intézetre vonatkozó döntésről Rainer János, és hogy csak a rendelet nyilvánosságra kerülése után volt megbeszélés a Veritasszal, és hogy a többször is feltett kérdéseire sem a Veritas intézettől, sem az illetékes minisztériumtól nem kapott választ, így a dolgok mélyebb értelmére nem derült fény. Emlékeztetett rá, hogy az 56-os intézet nem először vált Orbán Viktor és bizalmasai támadásainak célpontjává, 1999-ben csökkentették a támogatását, és 2012-ben a Széchenyi könyvtár alá rendelték, bár ezzel nem vesztette el teljesen önállóságát.

Szólt arról is, hogy a Veritas Intézetet a kormány hozta létre azzal a céllal, hogy az utóbbi 150 év történelmét „az igazságnak megfelelően és a magyar nemzet érdekeinek megfelelően írja”. Az intézet munkatársai többször feltűnést keltettek ellentmondásos megnyilatkozásaikkal, amelyekkel egyebek között Magyarország nácikkal való második világháborús együttműködését igyekeztek relativizálni. Az intézet közel áll Schmidt Mária revizionista történészhez is - írta a lap.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra is, hogy Schmidt Mária 1956 50. évfordulójára szervezett megemlékezések koordinátoraként állítólagos hősökkel kapcsolatos hamis adatok miatt összeütközésbe került az 56-os intézettel. „Schmidt kitartóan a nacionalista szabadságharcosok hozzájárulását hangsúlyozza, de elhallgatja az olyan reformkommunisták vezető, és végső soron tragikus szerepét, mint Nagy Imréét. A kormány által ma propagált mitologizáló-hazafias történelemkép szerint sem a fasizmus, sem a kommunizmus nem váltott ki rezonanciát a népben” - írta a cikk szerzője.

Hozzátette: e tartalmi eltérések mellett a történésekben szerepe van annak is, hogy a közpénzeket az önálló és néha kritikus intézményektől áttereljék a lojális intézményekhez: ezt mutatja az MTA ellen egy éve folyó kampány is.

Forrás: Hírklikk