Orbánék ellenzékben tűzzel-vassal tiltakoztak ellene, most mégis kórházi osztályokat zárnának be, vonnának össze

HírKlikk 2019. november 18. 09:40 2019. nov. 18. 09:40

Az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó az egészségügyi ellátórendszer átalakításához készült munkaanyagban.

Szakmai fórumokon jó ideje beszélnek a kormány tagjai az egészségügy szükségszerű átalakításáról. Minderről eddig nem került nyilvánosságra konkrétum, most azonban a Népszavához eljutott munkaanyagból kiderül az, hogy a javaslat készítői megszüntetnék az aktív kapacitást azokban az intézményekben, amelyekben nincs elég orvos.

A konkrét javaslatok:

A Közép-Dunántúli térségben megszüntetnék például azokat a kapacitásokat, amelyek szakemberhiány miatt szünetelnek. A Veszprém megyei kórházhoz csatolnák a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetet, a pszichiátriai rehabilitációs feladatokat ellátó dobai intézményt felszámolnák. Az ajkai kórházba telepítenék a tapolcai összes aktív ellátását, valamint Pápáról a gasztroenterológiát. Tapolcán és Pápán kizárólag szakrendelések és egy napos ellátások maradnának. Az esztergomi kórházban megszűnne 16 fül-orr-gégészeti aktív ágy, helyette egynapos ellátás maradna. A komáromi kórházból a reumatológia ágyakat átvinnék Esztergomba. A dunaújvárosi betegek Fehérváron juthatnák kórházi kezeléshez a fertőzéses, az urológiai, a szemészeti, a gyermekkori fül-orr-gégészeti bajaikkal.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a megyei kórházba telepítenék a kazincbarcikai intézmény teljes aktív kapacitását. A sátoraljaújhelyi kórházban végleg bezárnák a gyermekosztályt, az ellátást egy 24 órás sürgősségi osztállyal biztosítaná a fenntartó.

Heves megyében integrálnák a hatvanit a gyöngyösi kórházba.

Nógrádban a salgótarjáni kórház bővülne egy onkológiai centrummal, és az ezt kiszolgáló széles szakmai háttérrel. A balassagyarmati és salgótarjáni kórházat a jövőben társkórházként működtetnék.

Tolna megyében a szekszárdi Balassa János kórház az átlagosnál is kevesebb beteget lát el, és súlyos szakemberhiánnyal küzd, ezért a fenntartó szinte az összes szakmában csökkentené az aktív ágyak számát, és ide integrálná a bonyhádi intézményt. A dombóvári kórházat rehabilitációs szakkórházzá alakítanák.

Baranya megyében a komlói kórház aktív osztályait is megszüntetnék. Javasolják a mohácsi kórház aktív ágyszámának csökkentését, valamint szülészetének és sztrókcentrumának a bezárását. A szigetvári kórházban mérlegelendőnek tartják a csecsemő- és gyermekgyógyászat megszüntetését.

Somogy megyében a nagyatádi kórházban megszűnhetne a belgyógyászati és a sebészeti osztály. Siófokon mérlegelendőnek tartják az urológiai és a kardiológiai megszüntetését. A már korábban beolvasztott marcali kórházban csak krónikus ágyak és egynapos sebészeti ellátás maradna.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a MÁV-kórház mozgásszervi rehabilitációs szakkórházzá válna. A mezőtúri kórház szülészetét, gyermekgyógyászatát a megyei kórházba telepítenék. A Jászeberényi kórházat beolvasztanák a szolnoki megyei intézménybe.

Győr-Moson-Sopron megyében a megyei kórházba integrálnák a csornai, a mosonmagyaróvári intézményeket. Sopronban 35 ágy szűnhet meg végleg.

Vas megyében csak a celldömölki szülészet és a körmendi sebészet kapacitásaihoz nyúlnának hozzá.

Zala megyében mérlegelésre ajánlják a dokumentum készítői a keszthelyi kórház beolvasztását a megyei intézménybe. Nagykanizsán csökkenhet a sebészeti, a traumatológiai és a szülészeti ágyak száma.

A Dél-Alföldi térségben a most négy helyen lévő szülészetből a szentesit és a hódmezővásárhelyit tartanák meg. Ebben a régióban tovább csökkentenék a gyermekágyak számát, és például Orosházán is csak 24 órás gyermeksürgősségi osztály maradna.

UPDATE: Cikkünk megjelenését követően az Emberi Erőforrások Minisztériumától a következő tájékoztatást kaptuk: "a kormány előtt ilyen tartalmú előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt." Utánajárunk.

Forrás: Népszava