Orbánék nem alakítottak frakciót a varsói szélsőjobbos „csúcson”

HírKlikk 2021. december 5. 13:05 2021. dec. 5. 13:05

Véget ért Varsóban az euroszkeptikus és populista jobboldali pártok értekezlete, amelynek záróközleménye szerint európai nemzet nincs és nem is lehet, mert az embereket nem szakíthatják el kultúrájuktól és örökségüktől. A kilenc ország euroszkeptikus politikusait felvonultató összejövetel „a szabad és egyenlő nemzetek Európai Uniója” mellett állt ki.

A találkozón felszólalt Lengyelország – formailag csak miniszterelnök-helyettesi tisztséget viselő – tényleges vezetője, Jaroslaw Kaczynski, a vezető kormánypárt (Jog és Igazságosság) elnöke. Mint a lengyel állami PAP hírügynökség tudósított róla, a politikus az új német kormány programjára utalva, kijelentette, hogy az az egyes európai államok szuverenitásának elvetését hirdette meg – olvasható a hvg.hu beszámolójában. 

A németek már nem korlátozzák magukat, mint a II. világháború után, és erre Németország egykori áldozatai, köztük Lengyelország különösen érzékenyek. Kaczynski szerint veszély fenyegeti a demokráciát, amelynek eljárásai kiüresednek, és elnyomják azokat, akik nem akarnak megfelelni bizonyos szabályoknak. A politikai korrektség fenyegeti, radikálisan korlátozza a szabadságot. Ezekre a kihívásokra nem csak nemet kell mondani, hanem egy másik tervet, egy másik javaslatot készíteni Európa számára – hangsúlyozta a pártelnök.

Az ezután kiadott záróközlemény szerint a részvevők elvetik az uniós jog szerintük önkényes alkalmazását, és kijelentik: teljes demokratikus legitimációjuk csak a szuverén államok intézményeinek van, az uniós szerveknek nincs, nekik szolgálniuk kell a nemzeti államokat. Csak így lehet megóvni az uniót a válságoktól, és attól, hogy „önmagukat megválasztó elitek” próbálják kormányozni Európát.

Az már korábban világossá vált, hogy egyelőre nem alakul új frakció az Európai Parlamentben. (Az Olasz Testvérek részéről Giorgia Meloni már november 17-én, a Liga részéről Matteo Salvini szerdán már közölte, hogy nem mennek el az egyeztetésre.)

A közlemény annyit mond, hogy minden olyan párttal és szervezettel együtt kívánnak működni, amelynek „drága a hazák Európájának koncepciója”. Ez az Európai Parlamentben azt jelenti, hogy együttes üléseket szerveznek és egyeztetik szavazásukat egyebek közt a tagállamok szuverenitásának védelmét és az illegális migrációt érintő kérdésekben.

Azt is eldöntötték, hogy a következő ilyen konferenciát „a közeli hónapokban” Spanyolországban tartják, ahol – bár nem nevezik meg – bizonyára a Varsóban most jelen volt Santiago Abascal, a Vox párt elnöke lehet a vendéglátó.

Forrás: hvg.hu