Orbánék újabb 3 milliárddal dobták meg a titkosszolgálatot

HírKlikk 2021. április 15. 13:20 2021. ápr. 15. 13:20

Egy szerdán megjelent kormányhatározat 13 milliárd forint átcsoportosításáról, 803 millió forint újra-átcsoportosításáról és 2,1 milliárd forintos kötelezettség-vállalásról rendelkezik – írja a Privátbankár.

8,16 milliárd forintot vett ki a kormány a központi tartalékokból. A pénz legnagyobb része, 3 milliárd forint a külügy alá tartozó Információs Hivatalhoz (Magyarország hírszerző szolgálatához), nagyobb részt dologi kiadásokra, kisebb részt beruházásokra; több mint 2,5 milliárd forint az Országgyűléshez – a választási rendszerek működtetésére; szintén több mint 2,5 milliárd forint a Bethlen Gábor alaphoz kerül.

Az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból bő 3,5 milliárd forintot csoportosítanak át. Ebből 3 milliárd forint az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül át, egyetemi és főiskolai beruházásokra; bő 515 millió forint pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz személyi juttatásokra, dologi kiadásokra.

A gazdaságvédelmi alapból ezúttal a nemzeti agrártámogatások sorról vesznek ki 640 millió forintot. A pénz az Agrárminisztériumhoz kerül, nagyobb részt mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményeinek felújítására, kisebb részt a minisztérium igazgatására.

A gazdaságvédelmi alapból további 350 millió forintot is kivesznek, a pénz a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok támogatására, illetve tőkeemelésére, pótbefizetésére fordítódik majd – ez két frissen létrehozott jogcím a költségvetésben.

Az EMMI-hez tartozó Csoóri Sándor Alapból bő 190 millió forint kerül ki, és odaadják az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek személyi juttatásokra.

A központi maradványelszámolási alapból 74,4 millió forint kerül át az alapvető jogok biztosának hivatalához.

A kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy az innovációs és technológiai miniszter 2021-ben legfeljebb 2,19 milliárd forint összegben kötelezettséget vállalhat a műanyag csomagolási hulladékok nagyobb arányú újrafeldolgozásának biztosítása érdekében.

Végül a kormányhatározat egy korábbi költségvetési átrendezés újabb átrendezéséről is rendelkezik: február 5-én az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból közel 81 milliárd forintot tettek át a Nemzeti Népegészségügyi Központba, most ebből a pénzből utólag „lecsípnek" 803 millió forintot, és egy, az egészségügyi témához egyáltalán nem kapcsolódó területre csoportosítják át: a külügy kapja meg, a külképviseletek dologi kiadásaira.

Forrás: Privátbankár