"Orbánék csendben hazaárulást követnek el"

Ujhelyi István 2019. március 17. 13:21 2019. márc. 17. 13:21

Miközben a fideszes propaganda nettó hazugságokat terjeszt és holmi „brüsszeli világösszeesküvéssel” fenyeget, a kormánypártiak szép csendben lopakodó hazaárulást követnek el. És nemcsak Magyarország, de az egész Európai Unió biztonságát veszélyeztetik azzal, hogy tágra nyitották a kapukat az orosz hírszerzés fedőszervének tekintett Nemzetközi Beruházási Bank előtt.

Néhány napja fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely támogatja, hogy a szervezet központja Moszkva helyett a jövőben Budapest legyen. A kizárólag kormánypárti képviselők által megszavazott törvény felháborító kedvezményeket és különleges elbánást biztosít az orosz államigazgatás hivatalos részét képező intézménynek.

Csak néhány példa: a bank elnöke és személyzete mentességet kap minden bírósági és közigazgatási eljárás alól. Diplomáciai mentesség mellett tulajdonképpen létszámkorlátozás nélkül utaztathatnak be "munkatársakat" és "vendégeket" Magyarországra - és így az Unió - területére anélkül, hogy abba a magyar államnak bármilyen beleszólása lenne.

A fideszesek által elfogadott jogszabály előírja, hogy az orosz bankot és annak pénzügyi műveleteit semmilyen hatóság vagy felügyelet nem ellenőrizheti. Az oroszok nem kötelesek betartani a számviteli szabályokat, és nem kell megfelelniük az engedélyeztetési vagy regisztrációs kötelezettségeknek sem.

A bank által használt járműveket megállítani, átkutatni, lefoglalni nem lehet, de az orosz szervezet budapesti irodájába sem mehet be senki, akit az oroszok nem akarnak beengedni.

Diplomáciai mentességgel azt és úgy csinálnak majd az épületükben, amit akarnak: a magyar hatóságoknak nem lesz semmilyen jogkörük arra, hogy intézkedjenek az irodaépületben.

Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy mindez egy tisztán pénzügyi befektetéseket koordináló intézmény hatékony működése miatt szükséges?! Azt például tudják, hogy a bankot vezető Nyikolaj Koszov szülei feketeöves KGB-sek voltak: anyja az amerikai atomtitkok megszerzésében vett részt, apja pedig a KGB magyarországi képviselője volt, és a Belügyminisztériumban volt az irodája?! 

Legyen világos és egyértelmű: Orbán Viktor és a Fidesz visszaélt a hatalmával, amikor hídfőállást biztosított Budapesten egy minimum kétes hátterű orosz intézménynek. Ami nettó kémközpontnak látszik, az feltehetően az is.

A Fidesz pedig ezzel az erőszakos lépéssel nem elég, hogy teret enged az átláthatatlan korrupciónak, de fenyegeti Magyarország és az Európai Unió nemzetbiztonságát is.

Az ügyben sürgősségi írásbeli kérdéssel az Európai Bizottsághoz fordultam a biztonsági kockázat érdemi kivizsgálása érdekében. A medve nem játék, hazánk nemzetbiztonsága pedig nem kiárusítható tétel. Jól jegyezzük meg azoknak a fideszeseknek a nevét, akik szavazatukkal ezt a jogszabályt elfogadták! Lesz még idő, amikor ezért felelősséget kell vállalniuk.