Orbán hazug módon az EU-ra mutogat a tarthatatlan állapotokért

HírKlikk 2020. április 26. 13:10 2020. ápr. 26. 13:10

Levélben szorgalmazza Ujhelyi István szocialista EP-képviselő az európai intézmények – így a Bizottság és a Tanács – vezetőinél, hogy a koronavírus-járvány miatt várhatóan jelentősen átalakított új uniós költségvetésben radikálisan emeljék meg az egészségügyre költhető források összegét.

Az MSZP európai politikusának kezdeményezéséhez máris számos EP-képviselő csatlakozott több frakcióból és nemzeti delegációból is. Ujhelyi a közösségi oldalán tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a most véget érő hétéves költségvetési ciklusban csak valamivel kevesebb, mint 450 millió euró volt az a forrás, amely többek között deklaráltan egészségfejlesztésre, határokon átívelő együttműködésekre, illetve az egészségügyi ellátás színvonalának növelésére volt fordítható. Ennek oka – mutatott rá a szocialista politikus –, hogy az egészségügy szervezése és finanszírozása kizárólagos tagállami hatáskörbe tartozik, vagyis az Európai Uniónak ezen a területen mindössze koordináló és tanácsadó szerepe van.

„Orbán Viktor hazug módon az Európai Unióra mutogat a tarthatatlan állapotokért, miközben kizárólag a Fidesz felelőssége, hogy az elmúlt tíz évben mit tettek, pontosabban mit nem tettek az egészségügy javításáért” – tette hozzá Ujhelyi.

Az MSZP képviselője ismertette, hogy az épp tárgyalás alatt álló új hétéves uniós költségvetésben a korábbinál is kevesebb, mindössze 413 millió euró szerepel csak a deklarált egészségügyi források között, az is az Európai Szociális Alap részeként. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy ezt az összeget – együtt az egyéb, egészségügyhöz kapcsolódó forrásokkal – radikálisan meg kell emelni, hogy ezzel is erősítsük az egészségügyi hálózatok immunrendszerét.

„Elvárom Orbán Viktortól, hogy támogassa ezt a kezdeményezést az állam- és kormányfők tanácskozásán, amikor a hétéves büdzsé átalakításáról egyeztetnek!” – fogalmazott Ujhelyi István. A szocialista politikus hozzátette, hogy már tárgyalnak az európai döntéshozókkal az általa kezdeményezett „Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatásról” is, amely európai minőségi standardokat írna elő minden tagállam számára, ezzel garantálva a betegbiztonságot és az ellátás megfelelő színvonalát.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón reagált a magyar kormányfő pénteki nyilatkozatára is, amelyben azt állította: az Európai Unió nem biztosít plusz forrásokat Magyarország számára a vírus elleni védekezésben. Az MSZP európai politikusa szerint Orbán Viktor hazudik, elmondása alapján, legalább 12 olyan uniós eszköz van, amelyet hazánk is használhat, illetve igényelhet. Ezek közül pedig csak az egyik a forrásátcsoportosítás, van vissza nem térítendő támogatás, de olyan program is, amely például jóval kedvezőbb hitelfeltételeket biztosít a kieső bérek pótlására és a munkahelyek védelmére, mint az Orbán-kormány által ezzel kapcsolatban indított kötvényprogram, amely Ujhelyi szerint jóval kedvezőtlenebb hitelkonstrukció és az európai finanszírozással szemben súlyosan eladósítja Magyarországot.

„Orbán Viktor a magyar- és az európai adófizetők pénzét is a sajátjaként akarja kezelni, amely azonban nem az övé. Az a miénk, mindannyiunké! Jogunk van tehát beleszólni, hogy mire és hogyan használják fel!” – tette hozzá az MSZP EP-képviselője.