Orbánia: Európa legrohadtabb rendszere

Gusztos István 2020. március 30. 15:47 2020. márc. 30. 15:47

Ki gondolta 1990-ben, hogy mára Orbániában – korábban Magyar Köztársaságban – lesz a legrohadtabb rendszer – a környező, volt szocialista országokhoz képest is?

A rendszerváltás körüli időkben Magyarország a Nyugat „kedvence” volt. Mára mindez már a múlté, sőt, a régmúlté. Orbánia kormánya az EU-tól csak a zsozsót fogadja el, követeli meg, „okoskodásra”, „kekeckedésre” nem kíváncsi. Kipcsak öntudattal, a Türk Tanácshoz meg Kínához fordul, mert tőlük vár segítséget, velük rokonszenvezik.

Szomorú tény: olykor a belügyekbe való be nem avatkozásra hivatkozva, Orbánia előszeretettel keresi azoknak az államoknak a „barátságát”, amelyek pillanatnyilag az övénél is rohadtabb rendszerben élnek. Legyen szó akár Azerbajdzsánról – éljen a baltás testvériség! –, Türkmenisztánról vagy éppen a Fülöp-szigetekről.

A mai parlamenti züllés újabb mélypontja az ország történelmének.

Fideszes képviselők a felhatalmazási törvény „vitájában” elénekelték a teljes rágalomáriát, a „kormány” egész propagandáját; „nemzetközi hecckampány indításáról” hazudoztak. Hányingerkeltő volt. Az külön szórakoztatónak mondható, ahogy például Balla képviselő – akinek „fölfordult a gyomra”, talán magától – a törvényjavaslat szövegének ismételgetésével „érvelt”… „Magyarország jogállam” – mondta… Az ellenzék fröcsögő gyűlölködését emlegették többen is, brüsszelezve, sorosozva, civilezve – Bayerral, a Hír Tv-vel, „Magyar Nemzet”-tel, prostisrácokkal, az egész terrormédiával és a „köztévével” a hátuk mögött.

A „kormánypártiak” abszolút süketek voltak – ahogy különben 2010 óta mindig is – valamennyi érvre.

Nem válaszoltak arra, hogy mi szükség van olyan, időkorlát nélküli fölhatalmazásra, amelyre Európában nincs példa. És hazudoztak a rémhírterjesztéssel kapcsolatos új Btk-s tényállásról is.

„Mutassunk egységet” – mondták a fideszesek. „Háború van” – handabandázták.

És a Vezér nincs jelen a Házban… Lehet-e ennél jobban kifejezni, mit gondol a parlamentről..?

És a 133 legbátrabb magyar plusz néhány nyíltan szélsőjobboldali csatlós szavazata igazolta őt.

Mit lehet még ehhez hozzátenni? Soros György egymillió euróval támogatja Budapestet a járvány elleni védekezésben. A „kormány” mocskos médiájának egyike – nyilván majd megjárja az egész birodalmat – így számolt be a dologról:

„Soros a járványt kihasználva, nyíltan bevásárolta magát Budapest vezetésébe”

Olyan mélyre züllött ez az ország, amilyenben nagyon régen nem volt.

Radnóti jut eszembe: „Vigyázz magadra – hallom, hogy mindent megtorolj!" Ahogyan azt a majdani demokratikus jogállami keretek megkövetelik, megengedik.