Orbánnak esze ágában sincs a teljhatalmat visszaadni!

Kardos Ernő 2020. május 18. 18:57 2020. máj. 18. 18:57

 „Abban szinte biztos vagyok, hogy a megszerzett hatalom egy részéről Orbán Viktor nem fog lemondani, hiába ígéri!”- nyilatkozza Juhász Ferenc. Az egykori honvédelmi miniszter szerint, a katonák nem véletlenül maradnak a vállalatok élén, vagy a kórházak vezetői székében. Juhász úgy gondolja, hogy a miniszterelnök jogalkotói stábja azon fáradozik, hogy a hatalom bizonyos részét Orbán megőrizhesse. A felhatalmazási törvény előtti állapotok már nem térnek vissza, a teljhatalomról való lemondás csak propagandisztikus célokat szolgál – állítja portálunknak a szocialista Juhász Ferenc.

A járványnak lassan vége, de a kiemelt vállatok éléről a katonákat nem rendelték vissza, és a védelmi törzsben is ott maradtak a rendőrök. Ön szerint miért?

Ez érthetetlen, de mégis érthető. Valószínű, a járvány kezelése közben, a kormány rájött arra, hogy a rendkívüli hatalommal, illetve a rendeleti kormányzással komoly előnyökhöz tud jutni. Csak egy példa: az egészségügyi intézmények egy része önkormányzati fenntartású, illetve van néhány magáncég is. Az ezekbe kirendelt katonák, rendőrök, az Orbán által kiküldött fürkészek olyan információkat képesek összegyűjteni, amelyeket a napi kormányzás közben, vagy esetleg a családi vagyon gyarapítása során is kiválóan fel lehet használni.

Ugyanis a katonák általi készletgazdálkodási ellenőrzés feltárja, hogy az egészségügyben milyen mozgástere lehet a kormánynak, vagy a beszállítóknak. A gazdasági szférába kirendelt katonák pedig betekintést nyernek az üzleti, vagy kereskedelmi titkokba, az alkuk és engedmények hátterébe. A valós gazdasági információ óriási hatalom a kormány kezében. Ezért szerintem a kirendelt fegyveresek mindaddig maradnak az új szolgálati helyükön, amíg a vírus veszélye fennmarad.

Akkor ez legfeljebb egy hétig igaz, mert a kormány – szavakban legalábbis – arra készül, hogy rövid időn belül visszaadja a hatalmat a parlamentnek.

Azzal még várjunk egy kicsit! Ugye az első dátum május vége lett volna, ami máris június elejére változott. Pedig a hatalom visszaadásáról szóló törvény mindössze egy mondat lehetne.

Ezzel azt állítja, hogy nem az eredeti állapotok visszaállítására készülődik a kormány?

Megtehetnék, hogy a kormányzati felhatalmazást az eredeti állapotra visszaállítják. Ugyanakkor ne felejtse el, hogy az igazságügyi miniszter jelezte, hogy néhány jogkört a kormány szívesen megtartana a járvány utáni időkre is. Így aztán lázas törvényelőkészítő munkával arra készülhetnek, hogy miként lehetne fenntartani a rendelettel kihirdetett korlátozásokat. Például az önkormányzatoktól a rendkívüli állapotra tekintettel lenyúlt gépjárműadót, illetve a parkolási díjat a járvány után is elvennék, hogy gyengítsék az önkormányzatokat, illetve a haverokat ebből a pénzből fizessék ki. Vagy említhetném a különleges övezeteket.

Ön szerint tehát csak látszólag mondanak le a teljhatalomról – részben a világbotrány, részben a hazai választók neheztelése miatt – de a „diktatúra” bizonyos jogköreit megtartanák?

Abban szinte biztos vagyok, hogy a hatalom egy részéről nem kívánnak lemondani, tehát a hatalommegosztás korábbi állapota nem áll majd vissza. Ez a pávatánc koreográfiája!  

Ebből az következik, hogy a katonák továbbra is maradnak a kiemelt 140 vállalat, illetve a kórházak élén?

Az ellenkezőjéről semmi hír! Tehát maradnak, mégpedig a lehető leghosszabb ideig. Tudja, az információ hatalom, amit fel tudnak használni a kormányzásban is, de az oligarchák számára szintén komoly előnyt jelent. Vagyis azt mondom, hogy Orbán Viktor az egyenruhás fürkészeit a lehető leghosszabb ideig az őrhelyükön tartja.

Pedig elég nagy felzúdulással járt, amikor a fegyveres járőrök élesre töltött fegyverrel, párban cirkáltak az utcán. Ha jól láttam, egy idő után el is tűntek. Visszaléptek?

Persze, valószínű Orbán rádöbbent, hogy a magyar ember nem szereti, ha az utcán fegyveresekkel találkozik. Ezek rossz üzenetek a hatalom részéről, amelyek rossz emlékeket ébresztenek fel. Rájöttek, hogy a katonák utcára vezénylése buta túlkapás volt. Vissza is hívták őket.

Az meg senkit nem érdekel, hogy a vállalatok élén ugyancsak egyenruhások vannak, akiknek semmi keresnivalójuk ott?

Sajnos, pedig ez nagyon súlyos visszaélésekre adhat lehetőséget – azaz erre is figyelni kéne.

Mint egykori honvédelmi miniszter, gondolom, örül annak, hogy most a honvédség amerikai rakétákhoz, helikopterekhez, német páncélosokhoz jut. Ez a NATO tagsághoz is szükséges?

Azt azért tudni kell, hogy a fegyvervásárlással az elmúlt tíz év kormányzati mulasztását igyekeznek pótolni. Kétségtelen, korábban sem volt korszerű, jól felszerelt a magyar hadsereg, viszont az elmúlt tíz évben – különösen Hende Csaba minisztersége idején – teljesen leamortizálták a katonaságot. Csökkentették a haderő létszámát, lefaragták a költségvetést, nem jutott felújításra, karbantartásra.

Az igaz, hogy az Egyesült Államok folyamatosan kárhoztatta szövetségeseit, hogy a közösen elfogadott elveknek megfelelően, nem költenek elég pénzt a védelemre. Ezért üdvözölni lehet azt, hogy a kormány fegyverekre költ, mert annyira elavult már a honvédség felszerelése. Viszont ebbe is politikát vittek. Nem véletlen, hogy a nagy német katonai lobbitól szerzik be a harckocsikat, ugyanis ez a kör rendelkezik azzal a komoly befolyással, hogy cserébe a fegyvervásárlásért Németország soha nem lép majd fel hivatalosan is Orbán Viktor teljhatalmával szemben. És hasonló következménye lehet az amerikai fegyverüzletnek is.

Ezért, ha mi, magyarok, le akarjuk rázni Orbán Viktor diktatúráját, akkor jó, ha tudjuk, hogy leginkább csak magunkra számíthatunk.