Orbánnak gondot okozhat a mérgezett alma

HírKlikk 2019. július 14. 05:45 2019. júl. 14. 05:45

Laura Codruţa Kövesi azt szeretné, ha felállna egy magyar korrupcióellenes szervezet - amelyik független a kormánytól.

Tényként kezeli a román sajtó, hogy Laura Codruţa Kövesi maradt az egyedüli jelölt az európai főügyészi tisztségre, miután bukaresti sajtóértesülések szerint francia ellenlábasát, Jean-Francois Bohnert hamarosan kinevezik a francia korrupcióellenes ügyészség élére - írja a Magyar Hang.

Csütörtökön már meg is hallgatták Párizsban Jean-François Bohnert, tudta meg a román sajtó, így állítólag a héten bejelentik, hogy ő lesz a Pénzügyi Ügyészség vezetője. Ezzel gyakorlatilag felszabadították az utat Laura Codruţa Kövesi előtt.

Románia vezetése egyébként nagyon nem szeretné, ha honfitársuk lenne a befutó. Kedden Călin Popescu-Tăriceanu, a román felsőház elnöke „mérgezett almának” nevezte Kövesi esetleges európai főügyészi kinevezését.

Emlékeztetőül: Laura Codruţa Kövesi politikusok százait juttatta börtönbe, csak 2014-ben több mint ezer vádlottat állítottak bíróság elé. Mindenesetre nagyon örülne, ha más államok átvennék a romániai modellt, és létrehoznák saját korrupcióellenes ügyészségüket - ami nem saját találmány, európai uniós modell.  Laura Codruţa Kövesi szerint fontos lenne, hogy minden államnak legyen hasonló ügynöksége, hasonló ügyészségi struktúrája, hogy amikor közös ügyek merülnek fel, sokkal könnyebb legyen az együttműködés.

Forrás: Magyar Hang