Orbánnak is elege lehet

HírKlikk 2020. február 28. 11:08 2020. feb. 28. 11:08

Az Európai Parlament öt frakciója írt levelet a Tanács elnökének, hogy végre gyorsítsák föl a 7-es cikkely szerinti eljárást a magyar és a lengyel kormány ellen. Ezek után a Fidesz is beállt a sürgetők sorába, derült ki Hidvéghi Balázs EP-képviselő nyilatkozatából.

Hegedűs Dániel a German Marshall Fund elemzője a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormánypárt álláspontja következetes. Orbán Viktorék úgy gondolják, hogy nem történt itt semmi különös, az eljárás megalapozatlan, gyorsan fel kellene menteni az országot. Az ellenzék nyilván más eredményt vár, azért sürgeti az eljárás lezárultát.

A Fidesz szerint, az Európai Parlament évek óta próbálkozik azzal, hogy bővítse a hatáskörét, ráadásul politikailag elfogult, részrehajló. Az pedig tény, hogy az EP hatása meglehetősen csekély a kormányfők testületére, az Európai Tanácsra. A parlamenti frakcióvezetők levelének nem lesz átütő hatása. Talán egyet lehet elérni, mégpedig azt, hogy a soros elnök Horvátország ne tudja elodázni az eljárást, vagyis néhány meghallgatást tűzzön napirendjére a Tanács már talán márciusban.

De miért ilyen lassú ez az egész folyamat? Az ok nem bonyolult, a politikai realitásokban keresendő. Hegedűs Dániel kifejtette, hogy az Európai Tanácsban 4/5-ös többség kellene csak ahhoz, hogy megállapítsák a jogállamiság megsértését. Ez a többség nincs meg, Magyarország és Lengyelország ilyet sosem szavazna meg és lehetnek még szövetségeseik e kérdésben. Ha tehát erre nincs meg a politikai akarat, akkor csak felmentés lehet a vége. A gyors felmentés pedig ellentétes hatást érne el, mint ami miatt az eljárás elindult, legitimitást, megerősítést adna Orbán és Kaczynski rendszerének. Igazán éles fegyver nincs az EU kezében.

Úgy gondolkodhatnak tehát az unió vezetői, hogy a hosszan tartó gyenge nyomás, amiről nem lehet tudni, hogy mikor lesz vége, valamennyire hatékony. Nem engedi a sikerpropagandát, nem engedi, hogy Orbánék fellélegezzenek.

Forrás: Klubrádió