"Orbánnak semmi keresnivalója a Néppártban"

HírKlikk 2019. március 18. 10:15 2019. márc. 18. 10:15

Március 14-én ismeretessé vált, hogy Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök bocsánatkérő levelet írt az Európai Néppárt azon tagpártjai vezetőinek, amelyek kezdeményezték a magyar kormánypárt kizárását vagy felfüggesztését. E pártok politikusait a miniszterelnök a baloldal hasznos idiótáinak nevezte, és a bocsánatkérés csak ennek az erős kifejezésnek a használatára vonatkozott.

A Der Spiegel most azt írja, hogy Orbán csak félszívvel kért bocsánatot, levelével a három követelmény közül csupán az egyiknek tett eleget, annak is csak részlegesen. A „hasznos idióták” mondat miatti bocsánatkérésnél sokkal fontosabb lenne az Európai Néppártnak, ha Orbán felhagyna politikájának vitatott részeivel – írja a hamburgi magazin.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a miniszterelnök főképpen olyasmik miatt kap bírálatokat, mint például a menekült- és migrációs kérdés szolidáris megoldásával szembeni ellenállása, valamint tekintélyelvű belpolitikája, ami egyebek közt a magyar média messzemenő uniformizálásához vezetett – hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

A dpa német hírügynökség azt igyekezett feltérképezni, elkerülheti-e Orbán a Fidesz kizárását ezzel a bocsánatkéréssel. Mint a német média számos orgánuma által átvett tudósításban olvasható, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke – szóvivője útján – megüzente: kitart amellett, hogy a magyar vezetőnek immár semmi keresnivalója nincs a pártcsaládban.

Manfred Weber, aki a Néppárt részéről Juncker utódjelöltje, első jelzésnek minősítette a bocsánatkérést, de további lépéseket követelt. Hasonlóan nyilatkozott Markus Söder, a bajor CSU vezetője, aki szerint a bocsánatkérés fontos jelzés volt, de az értékekről nem lehet alkudozni, és Orbánnak el kell döntenie, merre tart, mert annak nincs értelme, hogy hetente újra nyissák a vitát.

A dpa szerint a kulcskérdés a bizalom, és ez a bizalom széttört, a Soros-Juncker-plakát pedig csak a jéghegy csúcsa. A hírügynökség név nélkül idéz egy tapasztalt európai diplomatát, aki Budapesten azt mondta: több évtizedes pályafutása alatt soha nem történt az, hogy egy EU-ország olyan közös döntéseket akadályozzon meg, amelyek körül egyébként semmiféle vita nincs. Az Arab Ligával közös közleményben nem lehetett utalni az ENSZ migrációs megállapodására, mert Magyarország nem fogadja el a paktumot.

A diplomata szerint ugyanebbe a kategóriába esik az Oroszország által fenyegetett Ukrajna ügyében a NATO-n belüli magyar blokkoló magatartás is. A Néppárttal kapcsolatos vitáról a dpa diplomáciai forrása azt mondta: sok hidat építettek a magyarok számára, de azok egyiken sem keltek át. A német hírügynökség kitér arra, hogy az Orbán-levél címzettjei közül többen úgy nyilatkoztak, hogy nem tartják elégnek a bocsánatkérést. Frank Engel, a luxemburgi tagpárt vezetője például azt mondta, Orbán nem a politikájáért kért bocsánatot, ezért a levele nem ér semmit.

Forrás: Klubrádió