Orbánt betolakodónak tekintik a nyugati fővárosokban

HírKlikk 2020. december 3. 11:40 2020. dec. 3. 11:40

Az osztrák OE24 portál összeállítást közölt a magyar és lengyel vétóról szóló kommentárokból. Köztük azt a lengyel véleményt is idézi, miszerint „Lengyelország és Magyarország kormánya, mint valami részeg álomban, száguld a fal felé, és figyelmen kívül hagy minden jelzést”.

Gazeta Wyborcza (Varsó)

„Lengyelország és Magyarország kormánya, mint valami részeg álomban, száguld a fal felé, és figyelmen kívül hagy minden jelzést. A lengyel külpolitikával nagy baj van. Elszigeteltek vagyunk, és már nem vesszük észre, hogy mennyire magányos lett Magyarország is.  Egészen a legutóbbi időkig sok mindennel lehetett vádolni Orbán Viktort, de azzal nem, hogy ne ismerné ki magát az európai szalonokban. Mostanára azonban Orbán Viktort a nyugati fővárosokban betolakodónak tekintik, már a bajor CSU éves kongresszusaira sem hívják meg. Legutóbb elfordultak tőlünk közvetlen szomszédaink, Csehország és Szlovákia is. Úgy döntöttek, hogy még az Európával szembeni, halált megvető ütközési kurzus előtt inkább odébbállnak. A két ország kormánya világossá tette, hogy a Varsó és Budapest által elkezdett viszályban a nyugat és a nyugati értékek mellett foglalnak állást.”

Sme (Pozsony)

„A még uralkodó meggyőződés, amely szerint Budapest és Varsó ­– az EU két legnagyobb nettó kedvezményezettje ­­– a vétó-fenyegetőzéssel csak blöfföl, lassan átadja a helyét az egyre gyakrabban felbukkanó aggodalomnak, hogy a német soros elnökség mégiscsak a falnak megy. Emellett szól az is, hogy a két ország kormányfője a kompromisszumos javaslatokra az álláspontjuk megkeményítésével válaszol, és például az Európai Bíróság előtti pert helyezett kilátásba.  Arról sem lehet megfeledkezni, hogy Ursula von der Leyen a két ország kormányzó pártjainak szavazatai nélkül nem került volna az EU Bizottságának elnöki tisztségébe. Ezért indokolt a kérdés, hogy vajon mit ígért nekik ezért cserébe Angela Merkel. Orbán Viktor és a lengyel erős ember, Jaroslaw Kaczynski ugyanis nem tartozik azon politikusok közé, akik a szavazataikért nem kérnek semmit cserébe. Mindenesetre most újra gyakrabban hallani, hogy ha Budapest és Varsó nem enged, talán ki kellene gondolni egy új kompromisszumot, ahelyett, hogy továbbra is az ütközés felé száguldanánk. Ez esetben azonban újra elhalasztódna a jogállamiság kérdése.”

Süddeutsche Zeitung (München)

„Nem elég patetikus beszédeket mondani: Ursula von der Leyenek néha keresnie kell a nyílt konfliktust a renitens kormányokkal, meg kell mutatnia a korlátjaikat, és nyomást kell gyakorolnia. A Magyarországgal szembeni előkelő távolságtartása bosszantó. Budapest és Varsó éppen zsarolja az EU-t: a két kormány nem adja hozzájárulását a pénzügyi csomaghoz, mert elutasít egy szabályt. Ez lehetővé teszi, hogy visszatartsák a támogatásokat, ha egyes országok leépítik a demokráciát. Ez már nagyon régen esedékes, és a koronavírus-segélyalap miatt még nagyobb jelentőségre tesz szert. Von der Leyennek a segélyalap kérdésében kemény feltételeket és ellenőrzéseket kellene sürgetni, hogy a pénzt ne pazarolják el. Nem akadály, hanem ösztönzés, hogy Olaszország és Spanyolország ezt beavatkozásnak tekinti majd. Von der Leyen előtt tehát konfliktusokkal teli négy év áll. Ezeket a konfliktusokat tudomásul kell vennie, és meg kell vívnia, mert a kudarc ára nagyon nagy lenne. És elhajolni ezek elől már nem lehet.” 

Az összeállítást itt olvashatja eredetiben.

Forrás: Hírklikk