Orbánt kérdezték Strache alkancellár lemondásáról

HírKlikk 2019. május 18. 17:36 2019. máj. 18. 17:36

„Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem" – tudatta az Indexszel Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke.

A lap azért fordult a miniszterelnökhöz, mert a ibizai videóbotrány miatt lemondását benyújtó osztrák alkancellár  Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár az egyik szövetségesének számít, nemrég járt is Budapesten, tartottak közös sajtótájékoztatót is.

A videó tanúsága szerint Strache 2017 nyarán Ibizán osztrák állami megbízásokat ígért egy nőnek, akit egy milliárdos rokonának hitt. Előkerült a Népszabadság bezárásért közvetlenül felelős osztrák üzletember, Heinrich Pecina neve is, aki 2016. október 8-án szüntette meg a nagy múltú napilapot, hogy a kiadóját, a Mediaworksot végül eladja  Mészáros Lőrincnek.

Strache azt mondta, hogy Pecina, a „nagy játékos, aki 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát", segíthet az oroszoknak abban, hogy zsíros állami megbízásokért cserébe megszerezzék, majd Strache és pártja kezébe adják az osztrák bulvárlapot, a Kronen Zeitungot.

Forrás: Index