Orbánt máris utolérték, mint a sánta kutyát

HírKlikk 2019. március 21. 07:46 2019. márc. 21. 07:46

„Nem köthetünk kompromisszumot a demokrácia, a jogállamiság, a szabad sajtó, az akadémiai szabadság és a kisebbségek kérdéseiben. Az Európa-ellenes retorika elfogadhatatlan a számunkra. A Néppárt és a Fidesz közötti eltéréseknek nincs helyük” – szögezi le az Európai Néppárt által kiadott közlemény. Amely leszögezi: a Néppárt és a Fidesz közös javaslata volt a lépés. Ugyanakkor Orbán sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a Fidesz egyoldalúan függeszti fel jogainak a gyakorlását. Orbán tehát máris lebukott.

„Az Európai Néppárt az értékek pártja, minden tagjának tartania kell magát a minket egyesítő elvekhez”– idézi Joseph Daul elnököt az EPP által kiadott közlemény, amely úgy folytatja, hogy a szerdai ülésen „a belső demokrácia szólt”. „13 tagpárt kérésére meghatározatlan időre felfüggesztettük a Fideszt. A döntés nem született könnyen. Mint Európa alapító atyáinak és sok európai sikernek a pártja, a Néppártnak azonban az értékek jelzőbástyájának kell maradnia. Minden tagpártjának példát kell mutatnia” – áll a dokumentumban, amely szerint a 190 igennel és 3 nemmel megszavazott felfüggesztésre a javaslatot közösen tette a Néppárt elnöksége és a Fidesz.

A Fidesz ennek megfelelően nem lehet jelen egyetlen pártülésen sem, nem kap felszólalási időt, megfosztják  szavazati jogától, s nem is jelölheti saját embereit  a különféle posztokra.

Egy értékelő bizottság vizsgálja majd, hogy a Fidesz betartja-e a vállalt feltételeket. A bizottság elnöke a belga Herman Van Rompuy, tagja pedig a német Hans-Gert Pöttering és az osztrák Wolfgang Schüssel lesz, akik jelentést készítenek majd – áll az EPP közleményében.

Forrás: Hírklikk