Óriásfelirattal üzentek a füstölgő Mészáros Lőrincnek

Nagy András 2019. június 20. 07:28 2019. jún. 20. 07:28

„Stop szén” felirattal üzenték meg az 50 éves mátrai szénerőműnél Greenpeace-aktivisták, hogy hatalmas klímavészhelyzet van, sürgősen váltanunk kell a szénről a megújulókra. Az erőművet tavaly tavasz óta Mészáros Lőrinc birtokolja.

Az éghajlati válság kellős közepén a magyar kormánynak is felelősséget kell vállalnia: a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb szén-dioxid-kibocsátást kell megspórolnunk. Ezt első lépésként a Mátrai Erőmű bezárásával tudjuk megtenni – közölte hivatalos közösségi oldalán szerdán a Greenpeace Magyarország.

Mint írják, az 50 esztendős erőmű felel hazánk villamosenergia termeléséből adódó szén-dioxid-kibocsátás 50 százalékáért. Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy az öregedő, elavult szénerőmű kihasználtsága egyre csökken, tavaly már mindössze 63 százalékos volt. Eközben a naperőművek termelése rohamosan nő. Néhány éven belül hasonló mennyiségű energiát fogunk tudni megtermelni pusztán napenergiával, mint amennyit a Mátrai Erőmű állítana elő.

Eközben már több mint 23 ezren írták alá a Greenpeace petícióját, amely az erőmű bezárását követeli, arra szólítva fel a kormányt: hazánk is csatlakozzon azokhoz az európai országokhoz, amelyek bezárják a klímagyilkos szénerőműveiket. A Mátrai Erőmű Zrt. 2018 májusa óta a Mészáros csoport tagja.