Óriási a Fidesz rabszolgatörvényének elutasítottsága

HírKlikk 2018. december 6. 12:06 2018. dec. 6. 12:06

A Policy Agenda arról is megkérdezte a magyarokat, szerintük nyer-e vagy veszít a Fidesz a Munka törvénykönyvének a módosításával.

Policy Agrenda készített egy reprezentatív felmérést a Munka törvénykönyvének módosításáról, és úgy néz ki, hogy a munkaképes korú magyarok 83 százaléka elutasítja, hogy 250 óráról 400 órára nőjön az évi maximális túlórakeret. Ezt a megkérdezetteknek mindössze a 9 százaléka támogatja - írja a 168 Óra.

Az Országgyűlésben Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő nyújtotta be azt a rabszolgatörvény gúnynéven ismert törvénymódosító indítványt, amelynek az elfogadását követően három évre emelkedne a jelenlegi maximum 12 hónapról a munkaidőkeret elszámolása, így a munkáltatóknak 3 éven belül kellene elszámolniuk a dolgozóknak járó túlmunkák díjával és a szabadnapokkal. A másik tervezett változás, hogy a jelenlegi 250 óráról 400 órára emelkedne az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértéke.

A Fidesz azzal érvelt a törvénymódosítás mellett, hogy meglehetőséget teremt arra, hogy egy munkavállaló több pénzt keressen, a felmérés tanúsága szerint azonban ezzel a megkérdezettek mindössze 13 százaléka ért egyet. 81 százalékuk ráadásul úgy látja, hogy a törvénymódosítás ellen tiltakozó szakszervezeteknek van igaza, és a rendkívüli munkaidő maximális mértékének a növelése csak arra jó, hogy a munkavállalók kiszolgáltatottsága is nőjön.

A Policy Agenda arról is megkérdezte a magyarokat, szerintük nyer-e vagy veszít a Fidesz a Munka törvénykönyvének a módosításával. A többség, 51 százalék szerint a törvényjavaslat károkat okoz a Fidesznek, és csak 31 százalékuk  gondolja, hogy nyereséggel jár.

Forrás: 168 Óra