Óriási károkat okoz a 16 éves tankötelezettség

HírKlikk 2019. november 9. 09:50 2019. nov. 9. 09:50

Az Orbán-kormány „egyik legeslegrosszabb” intézkedésének nevezte pénteken az MSZP választmányi elnöke, Kunhalmi Ágnes, a tankötelezettség leszállítását 16 évre. Megerősítette, hogy az MSZP csatlakozott a Setét Jenő és mások vezette Idetartozunk Egyesület aláírásgyűjtési kezdeményezéséhez, hogy újra 18 év legyen a tankötelezettség korhatára.

„Óriási károkat okoz” – hangsúlyozta a politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Megismételte: nemhogy szakma, de általános iskolai végzettség nélkül „esett ki” több mint 100 000 gyerek az oktatásból az intézkedés 2011-es bevezetése óta.

Mint mondta, a Párbeszéd is csatlakozott az aláírásgyűjtési kezdeményezéshez, s a DK-val is megismertette a javaslatot, „valószínűleg hétfőn együtt fogunk kiállni ez ügyben.”

Elmondta: amikor kormányon volt, az MSZP emelte fel a tankötelezettség korhatárát 18 évre, s a pártnak kongresszusi határozata van róla, hogy egy gyermeket sem lehet kiengedni a közoktatásból 18 éves korig vagy egy szakma megszerzéséig. 

„Egyik gyereket se. Mindegy, hogy hova születik, nem lehet” – hangsúlyozta.

Arra az ellenvetésre, hogy hiába az aláírásgyűjtés, ha a kormány nem reagál rá, azt felelte: „A kormányt semmi nem zavarja, csak hogyha megnyerjük, mondjuk, a választást.” A budapesti ellenzéki győzelem után annyira „prüszkölnek, és most már a fővárost is el akarják inkább másik városba vinni.”

Az iskolából kiesettek ügye nagyon fontos gazdasági és társadalmi kérdés, hiszen „az életük nyomorra van ítélve” – emelte ki.

Elmondta: a nulladik évfolyam jelenleg tervezett bevezetésével ebben a formában, ahogyan sajtóhírekből látható, a párt nem ért egyet, mert ez így csak a „szegregáció melegágya”.

„Annak nincs értelme, hogy én most kiszedem a legszegényebb, legproblémásabb gyerekeket, összezárom, és akkor majd attól várom a csodát, hogy ők egy év alatt fölzárkózzanak. Ez nem így működik” – mondta.

Fölháborítónak és a szakma degradálásának nevezte, hogy az óvodapedagógusok kezéből, akik 3-4 évet töltenek a gyerekekkel, kiveszik az iskolaérettség megállapításának jogát.

Következetes, egységes, integrált, erős, inkluzív pedagógiára épülő programra van szükség, amire ráépülhet a szakma vagy a diploma megszerzése – hangsúlyozta.

Kunhalmit megkérdezték, miért látogatott meg egy kispesti óvodát Erdogan török elnök feleségével együtt Gajda Péter, Kispest szocialista polgármestere. 

Kunhalmi elmondta: Gajda „nagyon vacillált”, és úgy döntött: a kerület érdekeit nézi. „Nem ő hívta ide Erdogan feleségét, nem ő hívta ide Erdogant”, a tét pedig az volt, felad-e egy több mint tíz éve tartó testvérvárosi kapcsolatot az egyébként ellenzéki Isztambul egy kerületével.

Kérdezték Lackner Csaba, MSZP-ből kizárt kispesti kerületi képviselő megszellőztetett bizottsági helyéről is, amit Gajda már korábban határozottan tagadott. Kunhalmi hivatali „baklövésnek” minősítette, hogy rossz előterjesztés került a képviselőtestület elé. Elmondta: ha a párt és Gajda kérése ellenére Lackner nem mond le a kerületi képviselőségről, akkor „el kell viselni”, mert nem listán került be, hanem egyéniben választották meg.

 

Forrás: Hírklikk