Őrizetbe vették a Zaporizzsja Atomerőmű vezetőjét

HírKlikk 2022. október 1. 15:16 2022. okt. 1. 15:16

Az oroszok elhurcolták az ukrán főigazgatót. Az ukrán Enerhoatom vezetője szerint Európa legnagyobb nukleáris létesítményét az orosz Roszatom kezébe akarják átjátszani.

A március óta orosz megszállás alatt álló nukleáris létesítmény főigazgatóját, Ihor Murasovot még péntek délután vették őrizetbe orosz járőrök, amikor a férfi Európa legnagyobb atomerőművéből Enerhodar városába tartott – írja a Guardian, az ukrán állami ügynökség Petro Kotinnak, az erőművet üzemeltető ukrán állami társaság elnökének szombati Telegram-bejegyzése alapján.

Kotin szerint miután Murasovot kiszállították az autójából, bekötötték a szemét és ismeretlen helyre szállították, azóta sorsáról semmit nem tudnak. Kiemelte: a főigazgató kizárólagos felelősséget visel a Zaporizzsja Atomerőmű nukleáris és sugárbiztonságáért és az ott dolgozó hétezer alkalmazottért, így őrizetbe vétele az erőmű üzembiztonságát veszélyezteti.

Felszólította a megszálló oroszokat és az orosz Roszatom vállalat embereit, akik szerinte illegálisan tartózkodnak az atomerőmű területén, hogy azonnal állítsák le a „terrorcselekményeiket”, engedjék szabadon a főigazgatót, és egyebek mellett  a Nemzetközi Atomenergiaügynökség (NAÜ) segítségét kérte.

A Népszava idézte a Reuterst is amelynek a NAÜ szóvivője azt nyilatkozta, hogy az ügyben felvilágosítást kért az orosz hatóságoktól. Rafael Grossi főigazgató a helyszínen is járt, és csapatával megállapították, hogy a március óta folyamatosan támadás alatt álló erőmű több helyen megsérült. A létesítmény és környékének demilitarizálását kérte, akárcsak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Forrás: Népszava