Őrizetbe vették Navalnij közeli munkatársait

HírKlikk 2021. január 23. 06:00 2021. jan. 23. 06:00

Vlagyimir Pugyin legismertebb kritikusa, Alekszej Navalnij közvetlen munkatársait vették őrizetbe Oroszországban. A hatóságok a szombatra tervezett országos tüntetés előtt léptek fel az ellenzéki aktivistákkal szemben.

Az őrizetbe vettek között van Navalnij YouTube-csatornájának üzemeltetője és egyben egyik ügyvédje, Ljubov Szobol, és az orosz ellenzéki vezető szóvivője, Kira Jarmis is, akitől egy riporter megkérdezte az őrizetbe vételekor, hogy ott lesz-e a szombati tüntetésen. A szóvivő azt válaszolta, hogy ebben erősen kételkedik, mert a rendőrségi akciónak az a célja, hogy ne tudjanak megjelenni a demonstráción.

Az európai parlamenti képviselők elítélték az orosz ellenzéki vezető őrizetbe vételét és felszólították az unió vezetőit, hogy vezessenek be újabb szankciókat Oroszországgal szemben – írja az Euronews.

– Elítéljük, hogy az orosz hatóságok őrizetbe vették Alekszej Navalnijt. Navalnij jogait tiszteletben kell tartani, ezért felszólítjuk Oroszországot, hogy azonnal engedje szabadon – mondta az Európai Tanács elnöke, Charles Michel.

Alekszej Navalnijt múlt vasárnap vették őrizetbe, miután visszatért Berlinből, ahol csaknem fél évig kezelték, mert az orosz titkosszolgálat megpróbálta megmérgezni. A Bloomberg úgy értesült, Putyin kritikusát akár tíz évre is börtönbe zárhatják.

Forrás: Euronews