Orosz kémközpont költözhet Magyarországra

HírKlikk 2019. május 16. 08:04 2019. máj. 16. 08:04

Donald Trump ellenfelei az elnök a liberális demokratikus rend aláásására törekvő erős emberek iránti rokonszenve jelképének tekintik Orbán Viktor fogadását a Fehér Házban. „Az adminisztráció szívesen lép szövetségre tekintélyelvű vezetőkkel, és olyanokkal, akik azok szeretnének lenni, és erre jó példa a találkozó Orbánnal” - idézte a The New York Times Robert G. Berschinski volt külügyi államtitkárt, aki jelenleg a Human Rights First jogvédő szervezet egyik alelnöke. Ám diplomaták és megfigyelők szerint Orbán meghívása mögött bonyolultabb megfontolások állnak.

Az Ovális Irodában tett látogatás az egyik legnagyobb megtiszteltetés, amelyben egy amerikai elnök részesíthet egy szövetségest, és ez a mostani találkozó csak sokára következett be. A magyar miniszterelnök az utolsó a közép-európai vezetők között, akiket Trump kormányzása alatt meghívtak, noha Orbán Viktor 2016-ban az első külföldi vezető volt, aki támogatásáról biztosította Donald Trump jelöltségét. Arról nem is szólva, hogy az amerikai külügyminisztériumban fogadtak két, a jobbközéphez tartozó magyar politikust, akik az utóbbi időben két pótválasztáson vereséget mértek Orbán Viktor pártjára - emlékeztetett a még a látogatás előtt megjelent cikk.

A továbbiakban Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövetet idézte, aki úgy látja, hogy butaság Trump és Orbán közötti egységről beszélni.Már csak azért sem, mert Orbánnak két és fél évig kellett várnia erre a meghívásra, sokkal nehezebben érte el, mint bárki gondolná, és ez bosszantó számára. „A látogatást nem annyira elismerésnek, vagy megerősítésnek kell tekinteni, hanem inkább kísérletnek arra, hogy rábírják Orbánt amerikai fegyverek vásárlására, és arra, hogy az eddigieknél inkább tekintettel legyen az amerikai külpolitikai érdekekre” - írta a lap.

Trump elnök gyakran beszélt elismerően például Putyinról, de Mike Pompeo külügyminiszter és Trump sok más tanácsadója kifejezésre juttatta aggodalmát az orosz és a kínai befolyás magyarországi, és más közép-európai országokban mutatkozó növekedése miatt. Mindkét párt több szenátora, köztük a szenátus külügyi bizottságának elnöke a látogatás előtti pénteken levelet intézett Donald Trumphoz, amelyben felhívták a figyelmet a demokrácia magyarországi visszafejlődésére, és arra, hogy a látogatás milyen következményekkel járhat a térségben az amerikai érdekekre nézve.

A cikk szólt egyebek mellett a volt KGST-bank Magyarországra költözéséről, és arról, hogy az az Orbán Viktor által biztosított feltételek mellett Európában tevékenykedő orosz kémközpontként működhet, és arról is, hogy a magyar kormány letelepedési engedélyt adott egy orosz parlamenti képviselőnek, valamint az orosz külföldi hírszerzés elnöke rokonainak.

Megemlítette az orosz fegyverkereskedők kiadását Moszkvának, azzal, hogy ez felbosszantotta az amerikai oldalt, és azt is, hogy az amerikai fél szeretné visszatartani Orbánt attól, hogy a Huawei építhesse Magyarországon az 5G hálózat infrastruktúráját. „A látogatás inkább a hosszú távú amerikai érdekekről szól, nem pedig Orbán elismeréséről, vagy megjutalmazásáról” - idézte a cikk Simonyi Andrást.

Végül a cikk azt elemezte, hogy az Orbán-kormány nemigen viszonozza, hogy a jelen amerikai kormány inkább hajlik Magyarország felé, mint az előző: akadályozza a NATO és Ukrajna közötti magas szintű együttműködést, és figyelmen kívül hagyta az amerikai felszólításokat, hogy hagyjon fel a CEU elüldözésével. Emellett hónapokig tartott, amíg Orbán Viktor belement egy új amerikai-magyar védelmi megállapodásba – ezt ugyan áprilisban végül aláírták, de a magyar parlament még nem ratifikálta.       

Forrás: Hírklikk