Oroszországban halott ellenzékit is beperelnek

HírKlikk 2021. június 14. 13:35 2021. jún. 14. 13:35

Szergej Monatkin egy éve halt meg egy orosz börtönben szerzett sérülésének komplikációi miatt. Ennek ellenére, az északi Arhangelszkben még mindig folyik ellene egy per. A vád: „aláásta a börtönszabályzatot”, mivel emberi bánásmódot követelt.

Monatkint az ellene folyó furcsa ügy miatt manapság Oroszország „véletlen hősének” nevezik. Az ellene felhozott vádakról például a hónap elején is tárgyalt az északi Arhangelszk kikötőváros bírósága.

Május 31-én és június 1-jén tanúvallomásokat hallgattak meg a 66 éves korában elhunyt férfi ügyében. Monatkin már szabadlábon volt, amikor 2020. május 28-án Moszkvában utolérte a halál. Viszont ami közrejátszott benne, az egy 2016-os gerincsérülés volt, amelyet az arhangelszki régió egyik börtönében szerzett.

A férfi ellen – halála után – vádat emeltek a „börtönszabályzat aláásása miatt”. Védőügyvédje szerint az ügy azért döntő fontosságú, mert részletes betekintést ad a sötét orosz börtönviszonyokba – írja a Szabad Európa.

Monatkin akkor vált országosan ismertté, amikor 2009. december 31-én Moszkvában egy illegális tüntetés helyszínén letartóztatták – a tüntetés épp a tiltakozáshoz való alkotmányos jog védelmében robbant ki. Monatkin elmondta, hogy éppen arra járt, amikor meglátott egy nőt, akit a rendőrség durván lefogott, és a védelmére kelt. Később, az incidenssel kapcsolatban, hatósági közeg elleni támadás miatt két és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Börtönbüntetése idején felfigyelt a fogvatartottak jogainak rendszeres megsértésére, és elkezdett felszólalni a védelmükben, többször éhségsztrájkolt. Egyszer magánzárkába zárták, mert állítólag nem vetette be rendesen az ágyát. Az ügyvédeinek és a jogvédőknek írt panaszleveleit rendszeresen elkobozták és nem adták át nekik.

2012. áprilisában Dmitrij Medvegyev akkori elnök kegyelmet adott Monatkinnak. A kegyelemért kampányoló Borisz Nyemcov (később meggyilkolt) ellenzéki politikus szerint Monatkin volt az első olyan személy a modern kori orosz történelemben, akinek úgy kegyelmeztek meg, hogy nem ismerte el a bűnösségét.

Monatkin nem mondott le az aktivizmusról sem. 2013. december 31-én egy moszkvai tüntetésen erőszakos módon letartóztatták. Egy esztendejii vizsgálati fogság után négy és fél év börtönbüntetésre ítélték, mert állítólag bántalmazott egy rendőrt.

Miközben 2016-ban őrizetben volt, az őrök eltörték a gerincét. A most zajló perben nyilvánosságra hozott feljegyzések szerint, az őrök 2018. szeptember 12-én ismét eltörték a gerincét, amikor földre dobták, miközben bírósági meghallgatásra vitték.