Örülj magyar, Orbán gyengül!

Gréczy Zsolt 2019. január 20. 13:12 2019. jan. 20. 13:12

Mindenekelőtt: nagyon büszke vagyok a tegnapi napra. Országszerte sok ezren vállalták a kiállást a fagyoskodásban is. Nagyszerű, igazi hazafiak mind. És ha szabad javasolnom: ne vonjunk folyton mérleget minden demonstráció után. Egy dolog biztos, Orbán pozíciói gyengültek az elmúlt hetekben. A folyamat biztató.

Nagyszerű volt látni egész nap, hogy itt vonulnak, ott beszédet mondanak, fellobogózott autók forgalmat lassítva üzennek a hatalomnak, hogy elég volt. Természetesen, mindenhol kiemelten figyeltem a DK-s részvételt. Rengeteg DK-s zászló, kék dzseki bukkant fel a Facebook-on, a híradásokban. Rájuk külön is büszke vagyok, és köszönöm, hogy egy csapatban harcolhatok velük.

Látok, persze, elszórtan türelmetlenséget, fanyalgást is, hogy miért ott, miért úgy, miért ők és miért annyian. Nekik üzenném, hogy egyrészt tél van, órákon át állni a hidegben, nem egyszerű. Másrészt, végre eljutottunk oda, hogy az ideológiai vitákat, amelyek nem szűntek meg, félre tudjuk tenni a közös ellenfél legyőzése érdekében. Egy színpadra tudnak állni azok, akik sok mindenben nem ugyanúgy gondolkodnak, de egy dologban biztosan egyetértenek: Orbánnak és bűnös, züllött rendszerének mennie kell. Márpedig ez erőt ad.

Aki kétkedik, fitymál, annak azt üzenném, hogy nézze meg Orbán hazai és nemzetközi pozíciót decemberben elején és most, január közepén. A gyengülés egyértelmű. A világsajtó beszámol a magyarországi tüntetésekről, az Európai Parlament végre kimondta azt, amiért éveken át a DK is harcolt: kössék jogállami feltételekhez az uniós pénzek kifizetését, és az rengeteg euró végre ne az Orbán családot, hanem a magyar családokat gyarapítsa. A megszavazók között jókedvvel, bőséggel ott vannak a Fidesz pártcsaládjának tagjai. A CSU (!) új elnöke - részben Orbánnak üzenve - szembe kíván szállni az Európát megosztó populistákkal. A Fidesz folyamatos hátrálásra kényszerül az elmúlt másfél hónapban. Egyik botrány a másik után, szerveződnek sztrájkok, az O1G-vel megjelent a gyilkos irónia, a humor is. Sok a fiatal a tüntetéseken, és az egykori Fiatal Demokraták Szövetsége mára ott tart, hogy egy 18 éves diáklányt próbálnak lekaszabolni.

A folyamat elindult, ott tartunk, ahol tartunk, de haladunk. Ezen az úton már nincs visszafordulás. Jön, persze, az ellenszél, ezért próbálja a Fidesz-sajtó összetolni a DK-t és a Jobbikot. Tekintsétek a hatalom pánik reakciójának. Tegnap Esztergomban ketten mondtunk beszédet pártok nevében: Varga Damm Andrea a Jobbikból és én. Örülök, hogy ott álltunk egymás mellett. A pártjaink közötti éles vitákat eltettük az Orbán utáni időkre. Mögöttünk a DK és a Jobbik mellett MSZP-s, LMP-s és szakszervezetek zászlói lobogtak. Köszönöm nekik is. Erről a közös (!)részvételről már nem számolt be a lakájmédia...

Ne kérdezd, hogy mikor lesz vége ennek a rezsimnek, mert senki sem tudja. Felelőtlenség lenne bármit biztosra ígérni. De ha mindenki teszi a dolgát, akkor hamarabb, mint gondolnánk. És végképp hamarabb, mint gondolnák.