Orvosi kamara titkára: heteken belül bekövetkezhet a tavaszi olasz helyzethez hasonló Magyarországon

HírKlikk 2020. november 6. 08:25 2020. nov. 6. 08:25

Naponta zajlik egyfajta újratervezés arról, hogyan lehet a folyamatosan változó körülmények között és egyre kevesebb emberrel, felszereléssel megbirkózni a növekvő méretű feladattal – mondta a Népszavának adott interjújában Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Svéd Tamás szerint párhuzamosan zajlik a járványügyi és a normál ellátás. Kormányzati, és ennek következtében kórházmenedzsmenti elvárás is az, hogy mindenkit lássanak el. Annak ellenére, hogy közben folyamatosan fogy a személyzet.

„Apasztják a létszámot az átvezénylések, a megbetegedések vagy épp az, ha egy orvos vagy ápoló kontakt-személy lesz, ezért kénytelen otthon maradni. A baj akkora, hogy szerintem záros határidőn belül, a kontakttá válás már nem lesz kizáró ok a munkából és enyhe covidos tünetekkel is elvárják majd az egészségügyiektől, hogy menjenek be dolgozni. Egyszerűen azért, mert különben nem lesz, aki ellátja a betegeket."

Elmondta, hogy a legsúlyosabb betegeket ellátó helyekkel kapcsolatban, jó ideje kongatják a vészharangokat. A legnagyobb hiány intenzíves szakápolókból van. Ők azok, akik a legsúlyosabb állapotú betegeket képesek monitorozni, ápolni és a váratlan helyzetekben megfelelően reagálni. A baj az, hogy jelenleg még azokban a nagyobb központokban is zajlik a normál, akár elektív, potenciálisan halasztható betegellátás, ahol azokra a covid-ellátás mellett már nincs elegendő kapacitás.

Svéd szerint, a helyzet már annyira súlyos, olyan sok a tünetmentes fertőzött, hogy nagy luxus minden egyes, nem feltétlenül szükséges orvos-beteg találkozás. Valamennyi ilyen alkalom esély a vírus átadásra, ami aztán tovább apaszthatja a személyzetet.

Hozzátette: ha a járvány növekedési ütemét nem sikerül a kormánynak szigorú intézkedésekkel lassítania, akkor nem hónapokon, hanem inkább heteken belül bekövetkezhet a tavaszi olasz helyzethez hasonló.

Forrás: Népszava