Orvosi kannabisz egy rákkutató szemével – A karcagi cigánytelepről a kutató laboratóriumig

HírKlikk 2019. május 10. 14:38 2019. máj. 10. 14:38

Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje pódiumbeszélgetés keretében kérdezte Horváth József neves rákkutatót az orvosi kannabisz gyógyító hatásáról, hazai és nemzetközi felhasználásáról, dekriminalizálásának és legalizációjának lehetőségeiről és sürgősségéről az On Liberty – A Szabadelvű Gondolkodásért-, a Szabadságért Alapítvány és a LiFT - Liberális Fiatalok Társasága rendezésében.

A beszélgetés Horváth József példa nélküli életútjának bemutatásával kezdődött, hiszen a rákkutató hitének és kitartásának köszönhetően a lehető legmélyebbről, egy karcagi cigánytelepről jutott el egészen a kutató laboratóriumok világáig. Hitt abban, hogy példát mutathat, nem csak a roma magyar fiatalok, de a többségi társadalom számára is.

Horváth József elmondta: az ország legfejlettebb laboratóriumi közegében is dolgozhatott a Debreceni Egyetemen, a kutatómunkát azonban sok esetben jelentősen nehezíti a forráshiány. Míg az amerikai rendszerben intézményesített módon, nagytőkések bevonásával finanszírozzák a kutatásokat, Magyarországon még nem találkozott olyan független tőkéssel, aki a rákkutatásba fektetne.

Horváth óriási problémának tartja, hogy az orvosi kannabisz a magyar társadalom többségi gondolkodásában nincs szétválasztva a rekreációs használattól, és azt, hogy szinte kizárólag idegen nyelvű szakirodalma létezik a témának. Sermer szerint egy nyugtató- , altató- és fájdalomcsillapító-függő országban, ahol kiemelkedően magas a daganatos megbetegedések és halálesetek száma, problémát jelent a regnáló kormány és annak vezetőjének, Orbán Viktornak a személyes alulinformáltsága és hozzáállása. Ennél viszont még fájóbb, hogy felelős miniszterként Kásler Miklós annak ellenére sem tesz semmit, hogy ő maga onkológus professzor, az Európai Unió pedig idén februárban kiadott állásfoglalásában arra ösztönzött minden tagállamot, hogy az orvosi kannabisz használata elől minden akadályt gördítsenek el.

Horváth elmondta: próbál minden nála jelentkező betegnek segíteni: az elsődleges cél mindig a szenvedés csökkentése, a sugár- és kemoterápiás kezelések és a hozzájuk tartozó gyógyszerek kínzó mellékhatásainak mérséklése, de néhány esetben a daganat ellenszereként is funkcionálhat az orvosi kannabisz. A növény felhasználási területei között kiemelt szerepet játszik a tüneti kezelés mellett a prevenció, hiszen a kannabisznak vérnyomás és vércukor csökkentő hatása is lehet, valamint bizonyos típusú daganatok ellenszereként is funkcionálhat.

A rákkutató elmondása szerint a kannabisz széleskörű orvosi felhasználása ellenére számos orvos teljesen elzárkózik a használatától, de az is jelentős problémát jelent, hogy a kutatási eredményeit, és a hozzá forduló betegek sikereit sem tudja publikálni magyar nyelven, mert hazánkban erre nem adnak felületet.

Sermer Ádám ígéretet tett arra, hogy létrehoz egy fórumot, amelyben - számítva Horváth segítségére is, - kizárólag szakemberek fognak dolgozni annak érdekében, hogy létrejöjjön a régóta várt Orvosi Kannabisz Program. Bősz Anett, a Liberálisok parlamenti képviselője – aki szintén a jelenlévők között volt – azt ígérte meg: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a fórum által elkészített anyagok eljuthassanak az illetékes jogalkotókhoz.

Sermer Ádám a rendezvény végén arra is ígéretet tett, hogy főpolgármester-jelöltként egy másik akadály, a félelem ellen is jó mintát próbál felmutatni Budapesten keresztül a helyi szintű fogyasztást és birtoklást érintő dekriminalizációval, lehetővé téve, hogy az orvosok, a kutatók és a betegek lehetőségeit se korlátozza egy esetleges jogi retorzió. A főpolgármester-jelölt azzal zárta a beszélgetést, hogy folytatni kell a munkát, és ha egyszer a jelenlegi kormány is megérti, mennyi emberen segítene az orvosi kannabisz, nem lesz tovább ellenérve még személyesen Orbán Viktornak sem.

Forrás: Hírklikk