Összegyűltek az aláírások: tárgyalhatja a Fidesz kizárását az Európai Néppárt

HírKlikk 2020. április 2. 18:40 2020. ápr. 2. 18:40

11 ország 13 konzervatív pártjának elnöke írta alá azt a Donald Tusknak szóló levelet, amelyben a Fidesz kizárásának tárgyalását kérik az Európai Néppárttól.

Ahhoz, hogy a kereszténydemokrata-konzervatív pártcsaládban tárgyalni lehessen egy tagpárt kizárásáról, legalább öt ország hét pártjának támogatása kell.

A Tusknak szóló hivatalos levelet két belga, egy cseh, egy dán, egy finn, egy görög, egy litván, egy luxemburgi, egy holland, egy norvég, egy szlovák és két svéd konzervatív, illetve kereszténydemokrata párt elnöke írta alá. Úgy vélik, azután, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették, mert nem tartotta tiszteletben a jogállami elveket, most a magyar kormánypárt nyíltan megsértette a  liberális demokrácia alapértékeit és az európai értékeket:

A levelet aláíró pártok támogatják az Európai Bizottságot abban, hogy alapos vizsgálatot folytasson a koronavírus-törvényről, és felszólították az uniós tagállamokat, hogy foglalkozzanak a magyarországi helyzettel.

A párt statútumának 9. cikkelyével összhangban, felszólítunk a Fidesz kizárására az Európai Néppártból” – írták a Donald Tusknak címzett levélben.