Összeomlás fenyeget a rezsicsökkentés miatt

HírKlikk 2019. április 3. 05:45 2019. ápr. 3. 05:45

Összeomlás fenyegeti a vízszolgáltatást: a közműcégek a rezsicsökkentés miatt nem tudják olyan gyorsan cserélni a vezetékeket, mint amilyen tempóban öregszik a hálózat.

A következő húsz évben évente 2 ezer kilométer ivó- és szennyvízvezetéket kellene felújítani, hogy biztonságos legyen a vízszolgáltatás - írja a Népszava. A probléma az, hogy a vízszolgáltató cégek bevétele 2011 óta csak évi 350 kilométer vezeték cseréjére elég.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. még 2018-ban készített felmérést, a kutatók Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) kérésére amiből az derült ki, a víziközmű-cégek alkalmazottainak alacsony a bére, ennek következtében a becslések szerint 5000 embert veszíthet el az ágazat.

Béremelésre azért nem telik, mert a víziközmű-cégeknek a többnyire önkormányzati tulajdonban lévő vállalkozások önköltség alatti áron szolgáltatnak, ráadásul az Orbán-kormány 2012-ben befagyasztotta, majd egy évvel később a rezsicsökkentés részeként 10 százalékkal csökkentette a víz és a szennyvízdíjat; a díjak azóta nem emelkedtek, csak a cégek kiadásai.

A Századvég javaslatot tett, hogy az Orbán-kormány miként tehetné gazdaságosabbá a víziközmű cégeket: egyrészt a szolgáltatás forgalmi adójának kulcsát 27-ről 18 százalékra csökkentené, másrészt eltörölné a közműadót. A két tétel összesen 23,1 milliárd forintot hozna, de ez csak aprópénz, hiszen ahhoz, hogy hogy évente a vezetékek nagyjából 2 százalékát újra cseréljék, 103 milliárd forint kellene. (A magyaroszági vóvíz- és szennyvízhálózat hossza 92 ezer kilométer.)

A Népszava megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, ahol közölték, még semmilyen konkrét döntés még nem született, vízdíjemelés pedig nincs napirenden.

Forrás: Népszava