Osztrák családtámogatás: az EU-ban nincsenek másodrendű munkavállalók

HírKlikk 2019. január 24. 17:14 2019. jan. 24. 17:14

Felszólító levelet kapott Ausztria Brüsszelből. Az Európai Bizottság a 2019. január 1-jétől hatályba lépett új jogszabályt kifogásolja, melynek értelmében Ausztria a más tagállamban lakó gyermekek utáni családi ellátásokat és családi adócsökkentéseket az adott tagállam megélhetési költségeitől teszi függővé.

Egységes piacunk alapja a méltányosság és az egyenlő bánásmód. Az EU-ban nincsenek másodrendű munkavállalók.

Ha az utazó munkavállalók ugyanúgy járulnak hozzá a szociális biztonsági rendszerhez, mint a helyi munkavállalók, akkor ugyanolyan ellátásokat kell kapniuk, még abban az esetben is, ha gyermekeik külföldön élnek. Az EU-ban nincsenek másodrendű gyermekek - hangsúlyozta Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos.

A szociális biztonsági rendszerek koordinálására vonatkozó uniós szabályok nem engedik meg, hogy egy tagállam csökkentse a joghatósága alatt biztosított személyeknek járó pénzbeli ellátásokat pusztán azért, mert e személyek vagy a családtagjaik egy másik tagállamban laknak. E szabályok az állampolgárság alapján történő megkülönböztetést is tiltják.

A bizottság hangsúlyozza: az egyenlő bánásmód elve tiltja az állampolgárságon alapuló megkülönböztetés minden formáját, legyen az közvetlen vagy közvetett. Az osztrák kiigazítási mechanizmus diszkriminatív, mivel pusztán azért csökkenti az Ausztriában munkát vállalók családi ellátásait és adókedvezményeit, mert gyermekeik más tagállamban laknak.

Semmi jelentősége sincs annak, hogy a szóban forgó másik tagállamban a megélhetési költségek alacsonyabbak mint Ausztriában, mivel az ellátásokat egyösszegű támogatás formájában fizetik, és azok nem kapcsolódnak a gyermek eltartásának tényleges költségeihez.

Az Ausztriának küldött felszólító levéllel az Európai Bizottság hivatalosan elindította a kötelezettségszegési eljárást. Ausztriának két hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy eloszlassa a bizottság aggályait, ellenkező esetben a brüsszeli testület indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.

Forrás: Hírklikk