Ott lesznek a kormánypárti képviselők a népjóléti bizottság ülésén

Csanádi Dávid 2020. május 23. 06:00 2020. máj. 23. 06:00

Ezúttal nekik lesz fontos az ülés, de egyáltalán nem biztos, hogy beszélni akarnak a számukra kellemetlen, és múlt héten elbliccelt témáról, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és a Pesti úti idősotthon járványügyi kapcsolatáról. Megkeresésünkre a bizottság szocialista elnöke, Korózs Lajos vázolta a helyzetet.

Jövő hétre újra összehívja a bizottságot. Megint nem lesz ott a kormányoldal?

Most más lesz a helyzet, ugyanis hétfőn lesz két kormány-előterjesztés, amelyet a népjóléti bizottságnak kötelező megtárgyalnia. Ha sikertelen a bizottsági ülés, akkor nem tudjuk lefolytatni a részletes vitát sem az Erzsébet-táborokról szóló törvény kapcsán, sem pedig az örökbefogadással kapcsolatos törvényről. Ezek pedig fontosak a kormányoldalnak, hiszen ők nyújtották be a törvényjavaslatokat, és ha ők nem jönnek el most a bizottsági ülésre, akkor a parlament plenáris ülésén a törvény elfogadásáról sem lehet majd szavazni.

És akkor megvitatják a múltkor elmaradt kérdéseket is?

Ennek az ülésnek az első napirendi pontja változatlanul az, amire tegnapelőtt nem jöttek el. És muszáj az elejétől jelen lenniük az ülésen, mert el kell fogadni a napirendet.

Akkor biztosan sor kerül az operatív törzs meghallgatására?

Megakadályozni persze meg lehet. Ha nem szavazzák meg a napirendet, és mást pontokat javasolnak helyette, akkor elképzelhető, hogy most sem tudjuk meg, hogy pontosan mi a helyzet a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban és a Pesti úti idősotthonban.

Mekkora erre az esély?

Nézze, ami a kormánynak fontos, az biztosan napirenden fog szerepelni a bizottság ülésén. Ami nekik kényelmetlen, azt – mivel a bizottságban többségük van – levetethetik.

Azt ígérték a kormányoldali bizottsági tagok, hogy a veszélyhelyzet után lesznek hajlandóak a járvány alatt felvetődött kérdésekről tárgyalni a népjóléti bizottságban. Lesz akkor még aktualitása?

Lesz. Ráadásul én kitartó ember vagyok, és szeretném, ha a bizottság beszélne ezekről az ügyekről. Ha pedig ők – ígéretüket megszegve – akkor sem lesznek hajlandóak ezeket a kérdéseket megvitatni, az egy nyílt beismerés.