Ott ütnék Orbánékat, ahol a legjobban fáj

HírKlikk 2019. április 11. 07:14 2019. ápr. 11. 07:14

„Magyarország, Lengyelország és Románia konokul megsérti az EU alapértékeit, és ezzel veszélyezteti az unió egybentartását, illetve jólétét. Legfőbb ideje, hogy ott üssünk rajtuk, ahol megérzik: a zsebüknél” – olvasható a müncheni Süddeutsche Zeitung véleménycikkében.

A szerző, Matthias Kolb szerint az európai jogállamiságot az úgynevezett kondicionalitás eszközével kell megvédeni, vagyis azzal, hogy az uniós pénzek folyósítását a jogállami elvek tiszteletben tartásától kell függővé tenni.

Egyetlen percet sem szabad veszíteni, hiszen az EU-projekt alapja a jogállamiság, és sem Wiesbadenben, sem Bordeaux-ban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mi történik Varsóban, illetve Budapesten: Jarosław Kaczyński és Orbán Viktor üzelmeinek a bomlasztó következményei nem ismernek határokat – írja a bajor lap, amelynek cikkét a Klubrádió szemlézte.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy az aggasztó esetek száma növekszik: Romániában a szociáldemokrata kormány a korrupció legalizálását tervezi, Máltán pedig alig érvényesül a hatalommegosztás. Ennek kapcsán a Süddeutsche megjegyzi: alaptalan az a lengyel és magyar vád, hogy az Európai Bizottság kelet-európaiságuk miatt másodosztályú tagállamként kezeli őket.

A kondicionalitást illetően Németország kulcsszerepet játszik, hiszen az EU legnagyobb nemzetgazdaságaként nagy befolyással bír a költségvetési kérdésekben, ráadásul a véletlen úgy hozta, hogy 2020 második felében, amikor a következő időszak büdzséjéről kell dönteni, Berlin látja majd el az unió soros elnöki tisztségét.

Forrás: Klubrádió