"Óvatosan azzal a folytonos katonásdival!"

Lendvai Ildikó 2018. november 4. 14:14 2018. nov. 4. 14:14

Kormányunk barátainál csak a példaképei rosszabbak. Ami a barátokat illeti, szerintem hamarosan lesz egy újabb. Az új szélsőjobboldali brazil elnöknek olyan rémes kiszólásai vannak, hogy szinte biztos: hamarosan igaz barátra találunk benne, ahogy Putyinban, Erdoganban és a keleti diktátorokban.

Szíjjártó valószínűleg már nézegeti a menetrendben a járatokat arrafelé, bár ha a cicának nincs szüksége rá, talán Vajnáék elviszik magánrepülőn. Nagyobb baj az egész Föld szempontjából, hogy a most megválasztott elnök az Amazonas menti erdőket is fenyegeti - rejtély, hogy miért utálják az ilyenfajta vezérek a fákat, de mindenesetre utálják.

A kormányzati példaképek se nagyon nyugtatnak meg. Hogy az ördögbe sikerül épp ama két ember: Tisza István és Horthy Miklós körül igazi NER-kultuszt kibontakoztatni, akik akarva-akaratlan, saját téveszméiket, illúzióikat követve két világháborúba, annak is a vesztes oldalára navigálták az országot?! Az egyik az elsőbe, a másik a másodikba. 

Nem gondolom, hogy Orbánék háborút akarnak. Csak háborús, militáns hangnemet, hadvezérkedést a politikában, bűnbakokat, ellenség-fantomot. De ettől is kerülhet vesztes pozícióba az ország, nemcsak az igazi háborúban. És ez is rosszat tesz a világnak, ahol úgyis túl sok a feszültség, és túl sok a fegyver is.

Októberben annyi amerikai lőszer (100 konténernyi) érkezett Európába, egy német támaszpontra, mint már jó régen. Ősszel monstre hadgyakorlatot tartott Oroszország (300.000 katonával!), és utána a NATO is az oroszokkal határos Norvégiában, a hidegháború óta a legnagyobbat. Trump felmondja az 1987-es szovjet-amerikai egyezményt a rövid és közepes hatótávolságú, szárazföldről indítható nukleáris rakéták betiltásáról. Kezdődik az új fegyverkezési verseny.

Azért Orbán a Tisza-emlékműnél mondott egy megfontolandó mondatot is: "A politika már csak olyan, hogy pisztoly mindig akad, és olyan emberek is vannak mindig, akik ész nélkül kapkodnak utána."

Szóval fiúk, csak óvatosan azzal a folytonos katonásdival!