Paks II. tényleg bombaüzlet

Konczik Márton 2017. augusztus 23. 21:46 2017. aug. 23. 21:46

Magyarország az orosz állam által biztosított mintegy tízmilliárd eurós hitelből fizeti ki az új paksi nukleáris beruházás mintegy százmillió eurót kitevő előkészületi munkálatait. Magyarán ez annyit jelent, hogy felveszünk egy rakás pénzt egy olyan beruházásra, amit a magyar állampolgárok többsége nem szeretne, majd miután évtizedekre eladósodtunk, a pénzt vissza/odaadjuk az orosz vállalkozóknak. Zseniális...

Dolgoznak a Paksi Atomerőmű bővítésére szóló orosz fővállalkozói szerződés keretében már elvégzett munkák kifizetésén - mondta Aszódi Attila, a Miniszterelnökség Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Hozzátette: a Paksi Atomerőmű bővítésénél mindig utólag fizetnek az elvégzett munka után.

Szólt arról, hogy Magyarország még nem fizetett a Paks II beruházás orosz fővállalkozójának az eddig elvégzett munkáért, éppen ezért fontos feladatnak tartják, hogy az orosz hitel lehívásával az első kifizetés rövidesen megtörténjen az eddig elkészített, engedélyezéshez is szükséges dokumentumok, tervek után a szerződésnek megfelelően.



Előzmények:

A paksi atomerőmű bővítéséről 2014 elején állapodott meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő. A megegyezés meglepetésként érte a közvéleményt, hiszen nem sokkal korábban még arról volt szó: tendert írnak ki a két új blokk megépítéséről.

Ehhez képest az államközi szerződés ennél jóval tovább ment: nem csak a Roszatom kapta a megbízást, de arról is megegyeztek, hogy a megvalósítást 80 százalékban orosz hitelből fedezi majd a magyar állam. Az Európai Bizottság mind a közbeszerzés hiányát, mind a finanszírozás módját vitatta...