Pálffy Ilona elismerte: nagy mértékű visszaélés volt az önkormányzati választáskor

HírKlikk 2020. szeptember 1. 05:30 2020. szept. 1. 05:30

A Nemzeti Választási Iroda távozó elnöke szerint, nem alkalmas a törvény arra, hogy az átjelentkezős csalásokat kiszűrjék, és erre már minden illetékest figyelmeztetett.

A választójogi törvény sem tud megoldást adni az úgynevezett fiktív átjelentkezők miatt kialakult helyzetre – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda leköszönő elnöke.

„Ilyen nagy mértékű visszaélést, mint amekkora a 2019-es önkormányzati választásokkor volt, korábban nem tapasztaltunk. Rendszeresen foglalkoztak is vele jogvédő szervek, hogy jó lenne megakadályozni a tömeges átjelentkezést választás előtt. Most azért voltak olyanok, hogy a helyi választási bizottság is megtagadta az eredmény kihirdetését, mert azt mondta, hogy annyi fiktív bejelentkező volt."

Hogy mi az a fiktív bejelentkező? Alapvetően bejelentkezettekről van szó, akik a választás előtt pár héttel rendezik a jelentkezést, majd a választás után visszaáll a „rend".

„Nagyon sok ilyen volt, de ezt törvény alapján nem lehet megoldani" – szögezte le Pálffy Ilona.

Mint rámutatott, minden egyes ilyen esetben a hivataloknak kellene tudniuk bizonyítani azt, hogy valaki csak választási célból jelentkezik át, de épp ez lehetetlen. Az iroda pedig tehetetlen, hiszen csak figyelemfelhívási joga van ebben a kérdésben.

„Elmondtam az országgyűlési bizottság előtt is. Most már talán lassan megértik a pártok és a jogvédők is, hogy ezt a jelenséget nem lehet a választást megszervezők terhére felróni" – nyomatékosította.

Forrás: InfoRádió