"Palkovics erővel rabolja el az Akadémia kutatóhálózatát"

HírKlikk 2019. június 30. 19:29 2019. jún. 30. 19:29

Kedden szavaz az Országgyűlés a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által beterjesztett törvényjavaslatról, amely alapján elveszik a Magyar Tudományos Akadémiától kutatóhálózatát. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint az Akadémia megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen, ezért a fórum július 2-án keddre újabb tüntetést szervez.

"A Magyar Tudományos Akadémia a magyar nemzeti kultúra és tudomány megőrzésének és fejlődésének letéteményese. Közel 200 éves nemzeti intézményünket most mégis megcsonkítják. Palkovics miniszter beváltja korábbi zsarolását: erővel rabolja el az Akadémia kutatóhálózatát, mert az nem volt hajlandó önként lemondani értékeiről, vagyonáról, és az elmúlt egyéves küzdelemben következetesen képviselte a tudományos szabadság és az akadémiai autonómia eszméjét "– írták a dolgozók az esemény Facebook-leírásában.

Az ADF ezért demonstrációt szervez kedden 16 órától az MTA Széchenyi téri székháza elé, hogy így tiltakozzanak a magyar tudomány egészének kormányzati irányítás alá helyezése és az MTA eddig független intézeteinek államosítása ellen.

"A mögöttünk hagyott hónapokban azonban azt is megtapasztaltuk, hogy mekkora erőt és tartást tud adni a szolidaritás, az egymásért való közös kiállás. Erősebbek vagyunk, ha összefog matematikus és nyelvész, jogász és biológus. Ezért nem hagyhatjuk, hogy itt és így legyen vége! "– indokolták a rendezvényt.

Forrás: Hírklikk