Palkovics miniszter nem hazudik, csak már más a véleménye

Föld S. Péter 2019. június 20. 06:43 2019. jún. 20. 06:43

Az Index hozta nyilvánosságra azt a felvételt, amelyen Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője egy tavalyi megbeszélésen a következőket mondja: „A kormány nem akarja csökkenteni az MTA költségvetését, egészen biztosan nem akarja átvenni a kutatóintézeteket, sőt azt se akarja, hogy azok az egyetemhez kerüljenek, vagy valamilyen más formában működjenek. Azért nem akarja, mert ez az akadémia autonóm döntése, hogy hogyan akarja menedzselni ezt a jövőben és nem akarjuk, hogy a kutatóintézetek, ahogy az más országokban történt, az akadémiáról leválasztásra kerüljenek, azért nem, mert a magyar kormány az akadémia kutatóintézeteit értéknek tekinti.”

Most meg, tudjuk, ennek az ellenkezőjét mondja. Azt gondolhatnánk, hogy Palkovics miniszter hazudós ember, ám az ő esetében nem erről van szó. Hogy Palkovics miniszter mit gondolt tavaly az akadémia függetlenségéről, a kutatóintézeteinek státuszáról, azt nem tudjuk. Merthogy, csak azt tudjuk, hogy mit mondott - hogy ő maga mit gondolt, arról fogalmunk sincs.

Nem mintha volna jelentősége annak, hogy mit mondott egy évvel ezelőtt, vagy bármikor máskor Palkovics miniszter. Főleg annak a fényében állítható ez, hogy idén ennek mindenben az ellenkezőét mondta, vagyis, ebben az évben már nem tartotta értéknek az akadémia függetlenségét, a kutatás szabadságát, s gyakorlatilag ultimátumot adott a vele tárgyaló Lovász Lászlónak, az MTA vezetőjének.

Ezzel együtt, nem gondoljuk azt, hogy Palkovics miniszter olyan ember volna, aki annyira alávaló, hogy folyamatosan hazudik. Valójában ennél sokkal súlyosabb dolgot gondolunk róla, jelesül azt, hogy Palkovics miniszter nem a saját véleményét mondja, hanem Orbán Viktorét. Palkovics miniszternek ugyanis, csakúgy, mint a többi társának a kormányban, nem lehet saját véleménye - ha volna is neki ilyen, azzal csak akkor merne előhozakodni, ha az megegyezne Orbán Viktor véleményével.

Esetünkben tehát szó sincs arról, hogy Palkovics miniszter tavaly óta meggondolta magát, hanem az a helyzet, hogy Orbán Viktor gondol mást 2019-ben, mint egy évvel ezelőtt. Ezen azonban nem kell meglepődnünk, Orbán egész pályafutása egy nagy pávatánc volt, ő maga mondta azt is a hazánkba akkreditált külföldi nagykövetek előtt, hogy ne azt nézzék, amit mond, hanem azt, amit tesz.

Most éppen a Magyar Tudományos Akadémiát teszi tönkre a miniszterelnök. Ehhez képest teljesen érdektelen, hogy Palkovics miniszter mit mond, és mit gondol.

Már amennyiben gondol valamit egyáltalán.