Palkovics nem kegyelmez az akadémiának

HírKlikk 2019. május 15. 07:18 2019. máj. 15. 07:18

Május 27-ig beterjeszti Palkovics László minisztériuma az MTA átalakításához, az akadémiai kutatóhálózat leválasztásához szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlésnek. A parlament pedig júniusban meg is tárgyalja azokat.

Palkovics László az atv.hu kérdésére azt mondta: május 27-ig lehet beterjeszteni az Országgyűlésnek a szükséges törvénymódosításokat, és azokat júniusban már tárgyalni fogja a parlament.

Mint mondta, nemcsak a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvényt kell módosítani, hanem   a tudományos kutatásról fejlesztésről és innovációról szóló 2014-es törvényt is, mert létre kell hozni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot. Ezen kívül még néhány másik törvényt is módosítanak majd, köztük a költségvetést is.

A miniszter nyilatkozatából egyértelműen kiderül: hiába tiltakoztak a tudósok az akadémiai szabadságra és az MTA autonómiájára hivatkozva és forronganak az MTA kutató intézeteinél, a kormány eltökélt, végig viszi az akaratát, és az előzetes tervek szerint még a parlamenti nyári szünet előtt megszavazzák az MTA-átalakítását is.

Forrás: atv.hu