Palkovics „nem semmi” ígérete a Fudan Egyetemért

HírKlikk 2021. április 21. 20:00 2021. ápr. 21. 20:00

A miniszter szerint a kínai egyetemmel szembeni tiltakozás csak az „információhiányból” fakad.

Tárgyalni akar Palkovics László a Fudan-Diákvárosról a főpolgármesterrel és Baranyi Krisztinával, és olyan ajánlatot tesz nekik, „ami pestiesen szólva, nem lesz semmi”.

Szerinte a tiltakozás „információhiányból” fakad, ezt „fehér asztal mellett” lehet orvosolni – mondta az atv.hu-nak a miniszter, aki szerint a Fudan-beruházás öt év alatt meg fog térülni.

„Ha úgy gondolja a főváros és a ferencvárosi önkormányzat, hogy meg akarja akadályozni a Fudan projektet, lelkük rajta. De annak tudatában kell lenniük, hogy ezzel gyakorlatilag beismerik, nem akarják, hogy a hazai felsőoktatást érdemben fejlesszük, versenyképesebbé tegyük, hogy szerintük a magyar fiatalok nem tartanak igényt korszerű képzésekre” – vélekedett Palkovics László és hozzátette, hogy szerinte a Fudan Egyetem nem a Kínai Kommunista Párt egyeteme.

A miniszter kifejtette, hogy a Fudan Egyetem mérnökei és orvosai nem rendelkeznek világnézettel és Kína vezető szerepre tör tudományban, kutatás-fejlesztésben, technológiában, ezért Palkovics úgy látja, hogy „a legjobbaktól pedig nemcsak, hogy nem szégyen, hanem kifejezetten hasznos, érdemes is tanulni”.

Palkovics arra is kitért, hogy a IX. kerület azon része, ahová az egyetemet és a Diákvárost is tervezik, az Budapest egyik szégyenfoltja, ezért ha Baranyi megakadályozza a projektet, akkor nemcsak 10-12 ezer egyetemistától veszik el a kollégiumi férőhelyet, hanem a környék fejlődését is lassítják.

A népszavazásról azt mondta, az „a városvezetők ötlete, ügye, elindítása rajtuk és a megfelelő számú támogató összegyűjtésén múlik. De ha megállapodunk, mielőtt bármit kezdeményeznek, egy értelmezhető ajánlatot teszünk, amit ők elfogadnak, akkor nem lesz szükség népszavazásra”. A miniszter megjegyezte, hogy a kormány jobban szeretné, ha sikerülne megállapodni a városvezetőkkel, mint hogy a projektet nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánítsák és ezzel húzzák keresztbe a népszavazás kiírását.

Forrás: atv.hu