Palkovics szerint a tüntetőket félrevezették

HírKlikk 2017. április 11. 15:42 2017. ápr. 11. 15:42

Nem célja a kormánynak a Közép-európai Egyetem (CEU) bezárása, ennek nem is lenne indoka, a felsőoktatási törvény sokak által vitatott módosításával mindössze megoldást szeretnének találni bizonyos ügyekre - jelentette ki Palkovics László oktatási államtitkár kedden Brüsszelben.

A sajtóban megjelenő, indulatok gerjesztésére alkalmas hírek nem tükrözik a valóságot, a kormány ugyanis nem kíván semmilyen egyetemet bezárni, sem magyart, sem külföldit, a cél pusztán a helyzet tisztázása - hangsúlyozta nemzetközi sajtótájékoztatóján Palkovics, hozzátéve, hogy "ez az ügy nem igazán ügy".

"Nemhogy nem szűnt meg egyetem Magyarországon, hanem a közösségi főiskolai modell kialakításával jelenleg hat újabb helyen folyik felsőoktatási képzés" - közölte az államtitkár.

Palkovics szerint ketté kell választani a kérdést, mivel a CEU kapcsán két intézményről van szó. Leszögezte, a módosítás semmilyen hatással nincs a Közép-európai Egyetem működésére - mert az Magyarországon bejegyzett egyetem magyar akkreditációval -, az amerikai akkreditációval rendelkező Central European University viszont az Egyesült Államokban van bejegyezve, ahol azonban nem végez oktatási-kutatási tevékenységet.

Elmondta, a kérdés az, hogy a módosítások milyen hatással lesznek az amerikai intézmény működésére és a két egyetem együttműködésére. Mint mondta, bízik benne, hogy az újonnan megjelent két feltételt teljesíteni tudják majd azok az intézmények, amelyek hasonló képzést folytatnak vagy ilyet terveznek a jövőben.

Kiemelte, ha a CEU esetleg nem tudna eleget tenni a törvénymódosításban foglalt feltételeknek, az sem jelenti azt, hogy más formában, a Magyarországon bejegyzett Közép-európai Egyetemmel együttműködve, nem folytathatja a tevékenységét az országban.

Újságírói kérdésre válaszolva Palkovics azt mondta, hogy a törvénymódosítás elleni demonstrációk résztvevőit félrevezették, mivel nem igazak azok az információk, amelyek szerint a kormány korlátozni akarná az egyetemek autonómiáját vagy intézményeket tervezne bezárni.