Pályázat nélkül kapott 17,7 milliárdot Mészáros Lőrinc szállodalánca?

Zutyu 2021. február 18. 14:12 2021. feb. 18. 14:12

A Kisfaludy program keretében Mészáros Lőrinc Hunguest hotellánca kapta a legnagyobbb támogatást 17,7 milliárd forintot szállodafejlesztésre, de a turisztikai ügynökség szerint pályázatot nem nyújtott be.

A Kisfaludy program részeként 2020-ban 83,5 milliárd forintot költött „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” céljábó a Magyar Turisztikai Ügynökség. A nem csekély összegből többnyire NER-hez köthető cégek kaptak támogatást, írta még tavaly májusban a 24.hu

A legnagyobb nyertese a pályázatoknak a Mészáros Lőrinc tulajdonolta Hunguest Hotel lett, amely 14 vidéki szállodájának fejlesztésére nyert el 17,7 milliárd forintot. Szerettük volna megtudni, milyen pályamunkával nyerte el ezt a pénzt Orbán Viktor barátja, a leggazdagabb magyar cégcsoportja, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az Átlátszó közérdekű adatigénylési rendszerén keresztül a Magyar Turisztikai Ügynökséghez. Szerettük volna elkérni a támogatást eredményező pályázatot. Ebből kiderülhet pontosan mire és mennyi pénz kaptak. 

Szerettük volna elkérni a támogatási szerződést is, mert ez már a támogatást nyújtó turisztikai ügynökség feltételeit is tartalmazhatta volna, végül arról érdeklődtünk, milyen ütemezésben jut pénzhez a hotellánc. A közérdekű adatigénylésre vonatkozó határidőt ugyan picit túlllépte a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökség, de legalább válaszoltak, igaz, nem a feltett kérdéseinkre. 

„Közérdekű adatigénylésével kapcsolatban a következő tájékoztatást adom: A közérdekű adatigénylésben megjelölt pályázat nem került benyújtásra a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt-hez.” Felmerül a kérdés, ha pályázat nem érkezett a szervezethez, akkor mégis minek alapján utaltak ki 17,7 milliárd forintot? Próbálkozunk tovább, hogy kiderítsük, mégis akkor, hogyan zajlott a pénzosztás, ha nem benyújtott pályázatok alapján?