Pánikkeltés a halállista?

HírKlikk 2018. október 16. 11:26 2018. okt. 16. 11:26

Még a héten nyilvánosságra hozhatják, hogy a közszolgálatból hány embert és kiket építenek le. Dávid Ferenc közgazdász elmondta az ATV Start műsorában, hogy azért van szükség jelentős létszámintézkedésre, mert Magyarországon rendkívül magas a közszférában dolgozók száma az összes dolgozó arányát tekintve.

Ezt mutatják a nemzetközi összehasonlítások, az OECD kimutatásában is ezt látni. A közszférából elbocsátottakat szerinte az üzleti szférának kellene eltartania, tette hozzá.  Nem arról van szó, folytatta, hogy orvosokat, pedagógusokat bocsátanának el, hanem amit a VOSZ már évek óta szorgalmaz, hogy olcsó, rugalmas államot működtessenek, olcsó legyen a közigazgatás, és átlátható legyen a rendszer.

Ezzel szemben a Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete azt állítja, több tízezer ember hiányzik a területről, hangzott el. Dávid Ferenc szerint az elképzelhető, hogy bizonyos területeken nagy létszámhiány van, ilyen az egészségügy, a szociális ágazat, az általános és középfokú oktatás, sorolta. Viszont a minisztériumokban dolgozók létszáma 2010 óta megduplázódott, jelentette ki. Most a munkaerőpiac megköveteli, hogy legyenek átcsoportosítások, és átképzéssel, támogatásokkal akár az üzleti szférába mehessenek dolgozni.

Mivel a legnagyobb probléma az egészségügyben van, elhangzott a kérdés, hogy a közgazdász reálisnak tartja-e hogy egy hivatalnok például műtőssegéd legyen. Dávid azt válaszolta, hogy ez nem igazán reális, de talán meg lehet győzni olyan dolgozókat, akiknek a munkájára nem nagyon van szükség, és bármikor elbocsáthatják őket, lehetőség van olyan szakmára átképezni magát, ahol valóban szükség van rá.

Nem szabad riogatni az embereket, jegyezte meg. Szerinte épp ezt tette a szakszervezet, amikor "halállistát" emleget, hanem azt kell tudatosítani bennük, hogy új lehetőséget, segítséget kaphatnak. Esetleg még az előzőnél is jobban fizető álláshoz is juthatnak, ahol értelme is van annak, amit csinálnak, tette hozzá.

Forrás: atv.hu