Pár nap és eldől: érdek- vagy értékközösség az EU?

HírKlikk 2020. november 25. 10:38 2020. nov. 25. 10:38

Bár most kézzel-lábbal tiltakoznak ellene, ellenzékben még a fideszesek is elvárták a jogállamiságot, és teljes joggal, hiszen az Európai Uniónak ezen az úton kell járni – mondta Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője kedd este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Mesterházy Attila emlékeztetett, az unió a mechanizmusok és az alapértékek tekintetében nem változott 2009 óta: ma is teljesíthetők a jogállami kritériumok, és meg is éri teljesíteni azokat, hiszen rengeteg támogatást kap hazánk az EU-tól.

A szocialista politikus keddi parlamenti felszólalásában szembesítette a fideszeseket azzal, hogy mit ígértek és mit követeltek a 2009-es kampányban. „2009-ben a Fidesz ezt írta: „Fel kell ruházni az uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait az értékek és alapelvek betartására késztesse, hogy ezeket egyetlen tagállam se sérthesse meg: ki kell dolgozni azokat az eljárásokat, melyeket ilyen esetben alkalmazni lehet, hogy egyetlen tagállam se bújhasson a be nem avatkozás nemzetközi jogi elvei mögé”. Amit akkor követeltek, az teljes mértékben szembemegy a mostani álláspontjukkal, mert most őket érinti. Az üléspont határozza meg az álláspontot” – jegyezte meg Mesterházy Attila, utalva a kormány képmutatására.

Az EU hétéves költségvetése körül kialakult magyar-lengyel vétó-vita megoldásaként belengetett megállapodást kommentálva, hangsúlyozta, jogállami kritériumok teljesítése lehetséges, bár fontos, hogy hogyan definiálják azokat. „A német kereszténydemokraták olyasmi felé haladnak, hogy legyen egy többlépcsős folyamat: ha a többségi döntés nem elfogadható egy adott tagállam számára, akkor az Európai Bírósághoz fordulhasson. Ezt lehet pozitívumként értékelni, hiszen akkor nem egy politikai arénában dőlnek el a kérdések, hanem lehetőleg pusztán jogi érvelés alapján, hiszen a Bizottságnak ez a feladata, hogy jogi érveket, a tényeket értékelje” – mondta Mesterházy, bár jelezte, hogy ettől el is húzódhatnak az ügyek.

„Orbán azt mondogatja, hogy „köszönjük szépen, megleszünk az Európai Unió forrásai nélkül is”, de a most következő költségvetési időszak a következő kormány mozgásterét is meg fogja határozni, ezért történelmi helyzetben vagyunk” – mutatott rá az MSZP-s képviselő.

„Az Európai Unióban általában olyan megoldásokat szoktak kötni, amik mindenkinek elfogadhatók, és amikor hazamegy az adott fél, akkor mindenki sikerként hivatkozhat rá. Félő azonban, hogy kilúgozzák a javaslatot, és Orbán azzal jöhet haza: „odacsaptam az asztalra”. Ez viszont hosszú távon már nem lenne szerencsés. A napokban eldől majd, hogy pusztán érdek- vagy értékközösség is az Európai Unió” –  hívta fel a figyelmet Mesterházy Attila.

Forrás: Hírklikk