"Paranoia uralkodik amikor a Fidesz van hatalmon"

HírKlikk 2018. július 12. 08:17 2018. júl. 12. 08:17

„Első otthonom elhagyja Európát, a második pedig eltávolodik az európai értékektől” – mondja Nick Thorpe, a BBC Angliában született, 32 éve Budapesten élő, 58 éves közép-európai tudósítója.

Amikor Thorpe Magyarországra jött, egy hónapos vízumokkal élt itt, közben külsőzött a BBC-nek. A HVG hetilapnak adott interjúban az író, újságíró azt mesélte, ezt hamar megunták a hatóságok, és 24 órás ultimátumot kapott: vagy megmutatja a kinevezési papírt, vagy eltűnik az országból.

„Küldtem egy telexet a BBC-nek, és 18 órával később megkaptam a kinevezésről szóló választ. Az MSZMP KB így komoly lökést adott a pályámhoz, a BBC magától ugyanis valószínűleg csak sokkal később nevezett volna ki.”

Később a tudósításai nagy port kavartak, a külügybe is behívták, de sikerült megúsznia a kiutasítást. Szerinte mostanában mintha a politikai elit újra úgy vélné, hogy az újságíró feladata a hatalom kiszolgálása.

Mindig nehéz volt Magyarországon középen állni, most ismét a „vagy velünk, vagy ellenünk” gondolkodás érvényesül, ami inkább a Rákosi-időkre volt jellemző. Paranoia uralkodik, úgy érzem, amikor a Fidesz van hatalmon, egy pillanatra sem áll meg, hogy élvezze, amit elért: folyamatosan úgy viselkedik, mintha ellenzékben lenne, még több hatalmat és befolyást akar

– mondta Thorpe.

Forrás: HVG