Párbeszéd: ne a tagállamok szabályozzák a Facebook működését, hanem az unió

HírKlikk 2020. augusztus 6. 17:06 2020. aug. 6. 17:06

Tordai Bence, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a platform olyan digitális közszolgáltatás, amely közösségi szabályozás után kiált.

Biztosítani kell a véleményszabadságot, de ugyanakkor a tájékozódáshoz, a hiteles információkhoz való jogot is – tette hozzá.

Közölte: határozati javaslatukban köteleznék a kormányt, hogy hagyjon fel a közösségi oldal szabályozására irányuló próbálkozásaival, mert annak semmi értelme, hiszen a magyar államnak nincsenek hozzá eszközei. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: egy „antidemokrata hatalom" nem is tudja biztosítani a közösségi platform demokratikus működését.

A frakcióvezető-helyettes kijelentette: a Fidesz korábban „közpénzből fizetett álhírek tömegeivel" és kamuprofilokkal próbálta befolyásolni a magyar emberek gondolkodását, most pedig attól fél, hogy elveszíti ezt az eszközt.

Tordai Bence végül arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy kezdjenek egyeztetést arról, miként lehet összehangoltan és hatékonyan fellépni a Fidesz „Facebook-cenzúrázó törekvései ellen".

 A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint, sérti a szólásszabadságot és az információáramlást a Facebook hullámszerű, indokolatlan személyes profil-felfüggesztési gyakorlata.

Péterfalvi Attila ezért javaslatot tett arra, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról olyan jogszabályt, amely szerint, csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóságok felülbírálhatják a felfüggesztések jogosságát.

Forrás: MTI/Hírklikk