Párhuzamos világok

Rédei Ottó 2021. december 1. 18:08 2021. dec. 1. 18:08

„A kormány bebizonyította, hogy még válság idején, magas infláció és forint gyengülés esetén is lehet olyan gazdaságpolitikát csinálni, hogy az emberek ebből semmit sem vesznek észre, sőt, még többet is fogyasztanak” Ezt Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára mondta és szavait az egyik országos kereskedelmi televízió reggeli műsora idézte.

Ízlelgessük kicsit ezt a mondatot. Tállai államtitkár úr szerint az emberek semmit sem éreznek a romló forint és a növekvő infláció káros hatásaiból. Tényleg így lenne? Aki mondjuk vásárolni megy, az nem veszi észre, hogy a pénze napról-napra kevesebbet ér? Hogy ugyanannyiért kevesebbet kap? Bárkit megkérdezünk a környezetünkben, vagy találomra az utcán, biztosan nem ezt fogja mondani. Vagy igaz lenne, hogy az emberek többet fogyasztanak? Ezt meg a kiskereskedelem romló adatai cáfolják. Viszont furcsamód, Tállai András szavait erősítik a KSH szeptember végi adatai.

Ezek szerint a bruttó átlagbér Magyarországon majdnem fél millió forint egy hónapban. Viszont az MSZP elnök-helyettese, Komjáthi Imre szerint a valóság egészen más. Szabolcsban például csak bruttó 196 ezer forint az átlagos havi kereset. A szocialista politikus úgy látja, az ország nyilvánvalóan kettészakadt és a két fél között egyre nagyobb a szakadék. Hogy-hogy ezt nem érzékeli a kormány? Miként lehet, hogy még a pénzügyminisztérium államtitkára sem látja a valós helyzetet?

Bizonyára úgy, hogy ő egy másik valóságban él. Egy párhuzamos világban, ahol minden szép, az ország és annak polgárai napról-napra gyarapodnak. Abban a világban az infláció nem teszi tönkre a nyugdíjakat, meg a jövedelmeket, a forint romlása sem drágítja az árakat. A kormány sikeres rezsiharcot vív és úgy egyébként is győztesen küzd Brüsszellel.

Éppen erről, a párhuzamos világról tett említést az Európai Parlament nemrég Budapesten járt vizsgálóbizottsága is. Igaz, ők kissé más összefüggésben és eléggé nyersen fogalmaztak: Annyit lopnak Magyarországon, hogy egy párhuzamos állam alakulhatott ki. A LIBE, vagyis az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága által készített jelentésben szó szerint ez áll:

„Úgy tűnik, hogy a széles körben elterjedt korrupció egy párhuzamos állam kialakulásához vezetett, ennek kezelése viszont a független igazságszolgáltatás hiányában majdnem lehetetlen” 

A tényfeltáró bizottság jelentése és a pénzügyminisztériumi államtitkár kijelentése közti ordító különbséget csak a párhuzamos világok létezése magyarázza. Az pedig, hogy ezek közül melyik a valóság, csupán hit kérdése. Mármint, hogy a szemünknek hiszünk, vagy a kormány propagandájának?