Parlamenti szóbeszéd

Lovász Péter 2019. július 16. 15:32 2019. júl. 16. 15:32

Olvasgattam a tudósításokat a parlameni ülésszak befejeztéről, s magamban ismét megállapítottam: a honatyák és honanyák erőt, fáradtságot nem kímélve dolgoztak a nemzet sorsának jobbra fordításán. Tették a dolgukat, azaz szónokoltak a T. Ház plenáris és szakbizottsági ülésein. Elvégre szóból ért az ember, kiváltképp a magyar ember.

A  jóemberek ugyan (jobbára a fideszesek, de ellenzékiek is)  időnként testületileg távol maradtak ülésektől, de ez érthető, hiszen nem akartak politikai hisztériakeltés, valamint kampány-akciók részesévé válni.

Néha azonban a mukkanás nélküli, fegyelmezett képviselői magatartás jobban kifejezte a választói akaratot, hiszen azt is tudjuk, hogy sok beszédnek sok az alja. 

Az RTL Klub híradója összegyűjtötte a végletesen hallgatag képviselők és kormánytisztviselők neveit. E szerint a tavaszi ülésszakon öt miniszter, valamint 21 olyan képviselő volt, aki az évben egyszer sem szólalt fel. A miniszterek a hozzájuk intézett kérdésekre sem válaszolt személyesen. (Meglehet, a parlamenti államtitkárok értelmesebben, flottul szónokolnak, ezért lehetett övék a válaszok dicsősége. A legtöbbször  Rétvári Bence, az Emmi államtitkára, szónokolt, összesen több mint 8 órán keresztül. Kiérdemelte a tiszteletdíját.) Bíró Márk fideszes képviselő 2010 óta csücsükél a Ház langymelegében, de egyszer sem szólalt fel plenáris ülésen. Egyszer ugyan szót kért, de véletlenül nyomta meg a gombot.

Összesen 17 fideszes, 1 független, 1 MSZP-s és 3 jobbikos nem állt a plénum elé.

A nagytekintélyű, fölöttébb szorgalmatos testület e tagjairól nekem Ralston McTodd kanadai költő kiváló sora jut eszembe Woodehouse művéből:

„A sziszegő szagos szótlanság szava szájonszédít“ 

Egyébként nagyon helyes! A magyar nemzet törvényhozó testületében ne ücsörögjön holmi fecsegő népség!