Parragh: annyi ember ment tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni

HírKlikk 2020. április 8. 10:44 2020. ápr. 8. 10:44

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, az országmentő csomag egyik kidolgozója volt Rónai Egon vendége az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A beszélgetést a narancs.hu szemlézte.

Parragh úgy gondolja, hogy egy ilyen válsághelyzetben, mint amilyen a mostani, több gazdaságvédelmi csomagra, további lépésekre lesz szükség, mert nem lehet mindenre egyszerre reagálni. A ma bejelentett intézkedések szerinte azt jelzik, hogy a kormány akar, tud és be is kíván avatkozni.

A műsorvezető szerint, a bejelentett intézkedésekből azt látszik, hogy elsősorban azok számítanak, akik gyorsan pénzt tudnak termelni az országnak. Parragh nem osztja ezt a véleményt, szerinte két fő tényező van: a koronavírus-járvány egyes iparágakat tett tönkre és az egész gazdaságot is lelassította.

„Mindenkit érint, de van, akit sokkal gyorsabban: a szakácsot egyik pillanatról a másikra, az autóipari szakmunkást pedig valószínűleg két hónap múlva, amikor a gyár bejelenti, hogy nem fizet” – fogalmazott. Hozzátette, a szabályozásnak még nincsenek meg a részletei, a kidolgozása a következő napok feladata.

Rónai arra is rákérdezett, hogy mi lesz azokkal, akiket kényszerszabadságra küldtek. „Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és megy most is, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni” – válaszolta Parragh László. Erre a műsorvezető felvetette, hogy az ellenzék javaslatai szerint, például a munkanélküli ellátás értékét kellene feltornázni.

„Tételezzük fel, hogy ez megtörténik. Ki fogja kifizetni?” – reagálta az MKIK elnöke. Rónai Egon erre azt felelte, hogy az állam, aki egyébként 600 milliárdos felújítási alapot hoz létre szállodáknak. Parragh szerint pénzt nem lehet csak úgy nyomtatni, jelenleg pedig egy adott mozgástér van, amin belül a kormány egy politikai értékrend alapján dönti el, hogy kiket támogat.

Parragh László azt is mondta, tudna vitatkozni azzal, hogy jelen helyzetben nem kell nyelvvizsga a diplomaszerzéshez, és a 13. havi nyugdíj visszahozásával sem ért egyet. Elmondta azt is, hogy az élelmiszeriparban, mezőgazdaságban jelentős munkaerőpiac-kereslet mutatkozik meg.

„Ha valaki szakács volt, akkor elmehet péknek” – jelentette ki. A műsorvezető megkérdezte, hogy van-e erre vonatkozóan támogatás. „Van egy felnőttképzési rendszer, ami többé-kevésbé működik” – mondta Parragh. Hozzátette, az élelmiszer-kiskereskedelem brutálisan megnőtt, viszont a hosszú lejáratú beruházások (lakásvásárlás, autóvásárlás) teljesen leálltak, ami majd meg fog mutatkozni a gazdasági mutatókban is.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg.

Forrás: magyarnarancs.hu