Pártkampány közpénzből Győrben – az önkormányzat törvénysértő módon befolyásolhatja a hétvégi szavazást

HírKlikk 2020. január 23. 14:04 2020. jan. 23. 14:04

A szexbotrányba és korrupciógyanúba bukott Borkai utódlásáért vívott harcban a jelek szerint a kormánypárt mit sem változtat a bukást okozó infrastruktúrán. A fideszes ügyvezetés alatt álló önkormányzat névre szóló levelekben, közpénzből reklámozza a fideszes jelöltjét.

Mindez finoman szólva is kampánysértés, amiért az ellenzék a helyi választási irodánál tett panaszt: vasárnap végre kiderül, hogy a város szakít-e a szégyenteljes hagyományokkal.

Bár a közvélemény elől bujdokol a Fidesz győri polgármesterjelöltje, a köz pénzét viszont nem hagyja az út szélén, a milliós értékű egzotikus papagájokért is rajongó dr. Dézsi Csaba András.

Még a december 19-ei győri testületi ülésen született egy beadvány a helyi garázsadók megszüntetéséről, amit a fideszes polgármesterjelölt nevével jegyzett és fogadott el a kormánypárti többségű testület. Ez már eleve a kampánystratégia részeként volt értelmezhető, mivel akkor már hivatalosan is ismert volt a Fidesz jelöltje, dr. Dézsi indulása.

Az viszont már nyílt törvénysértésként értékelhető, hogy a győri önkormányzat logójával ellátott és a városháza által finanszírozott ingyenes leveleket juttattak el minden érintett győri háztartásba az ügyvezető fideszes polgármester, dr. Fekete Dávid aláírásával. Az ingyen-küldeményben arról értesítik az érintetteket január 8-ai dátummal a kampány véghajrájában(!!!), hogy

„Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése 2019. december 19-ei ülésén megtárgyalta a ’Helyi adórendeletek felülvizsgálata’ című előterjesztést és dr. Dézsi Csaba András képviselő úr egyéni javaslatát és érveit elfogadva, a lakosság adóterheinek csökkentését szem előtt tartva, egy régi adónem eltörlése mellett döntött”.  

S hozzáteszik, hogy a további teendőkről az érintetteket az ÖNKORMÁNYZATI adóhatóság értesíti – jegyzi mindezt aláírásával a fideszes többségű testület nevében a megbízott fideszes polgármester a fideszes polgármesterjelölt kampányának célegyenesében.

A közös ellenzéki jelölt kedden kapta meg névre szólóan az önkormányzat levelét s azonnal a helyi választási bizottsághoz fordult jogorvoslatért:

– Egyszerűen nem akartam hinni a szememnek, amikor elolvastam a levelet – nyilatkozott a történtekről Pollreisz Balázs. – Döbbenetes, hogy miközben az egész város csak a fideszes jelölt plakátjától hemzseg, az önkormányzat még a látszatra sem ad és ilyen nyíltan és közpénzből beavatkozik egy pártpolitikai kampányba. Az utolsó héten, elsőbbségi levélben, az egész városban terítve, közpénzből finanszírozott pártpropagandával befolyásolni egy választást – véleményem szerint ez nyílt törvényszegés.

A választási bizottsághoz szerdán benyújtott jogorvoslati kérelmük szerint „a fentiek alapján megállapítható, hogy a város, illetve a polgármesteri logó használata, továbbá az egyik jelölt tevékenységéről való pozitív hírről történő tájékoztatás nyújtása az érintett jelölt által olyan versenyelőnyt eredményez, amely a többi jelölt számára behozhatatlan és ez sérti a jelöltek közötti esélyegyenlőséget.”

Egyúttal arra kérik az érintett bizottságot, hogy „a Ve. 218. § (2) bekezdés a) pontja szerint állapítsa meg a jogsértést, b) pontja szerint szíveskedjék a jogsértőt a további jogsértéstől eltiltani, valamint kérem, hogy a d) pont szerint szíveskedjék bírságot kiszabni, melyben figyelembe veszi a jogsértés nyilvánvalóan szándékos jellegét, valamint azt, hogy a jogsértés kiemelkedően nagy kiterjedésű: az időközi választással érintett terület egészét, és valamennyi választópolgárt érintett.”

Láthatóan semmilyen eszköztől nem riad vissza a Fidesz Győrben, csak hogy megtarthassa az eddigi uralmát és elkerülje a gyanú szerint Borkai által kiviteleztetett gazdasági visszaéléseket. Minderre választ adhatna a fideszes jelölt Dézsi doktor, de ő az a fantomjelölt, aki csak a plakátokon látható, a győriek nem kérdezhetik, mivel bujdokol minden nyilvános szereplés lehetősége elől.

Ezzel szemben az ellenzék közös jelöltje, Pollreisz Balázs a legkevésbé sem futamodik meg a nyilvánosság elől. Ma délután 17.30-tól a helyi MSZP-székházban Hódmezővásárhely polgármesterével, Márki-Zay Péterrel és Budapest ellenzéki főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel közös nyílt fórumon vitatják meg, hogy milyen jövő előtt áll Győr a NER-oligarchák uralmát követően.

A beszélgetést élőben is követhetik Pollreisz Balázs Facebook-oldalán.

Forrás: Hírklikk