PDSZ: értelmezhetetlen a pénteken lemondott, de hétfőtől tervezett ügyeleti rendszer

Harkai Péter 2021. március 8. 07:08 2021. márc. 8. 07:08

Gyakorlatilag megbukott az Orbán-kormány a hétvégén bejelentett rendkívüli intézkedések kaotikus kezelhetetlenségével. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kongresszusa nyílt levélben követeli a pedagógusok biztonságát szavatoló intézkedéseket – közölte portálunkkal Nagy Erzsébet.

Miután értesültek az oktatási intézményeket érintő egy hónapos bezárásáról, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete üdvözli, hogy a kormány meghallgatta a hosszú heteken át deklarált kérésüket. Annak már kevésbé, hogy egyelőre semmilyen jogszabályi kerettel nem biztosítják az ügyeleti ellátás megvalósítását ezen idő alatt.

Amint megkeresésünkre Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja megerősítette, az érdekvédelmi szervezet kongresszusa ellenzi, hogy a kormány – ahelyett, hogy gondoskodna a gyermekükkel otthon maradni kényszerülőkről – a határozat megjelenését követően, lazításokat vezetett be s az óvodákban és az iskolákban mégis elrendelte a gyermekfelügyeletet.

Álláspontjuk szerint a dolgozók veszélyeztetése helyett a családok pénzügyi támogatását kellene megvalósítani. Elítélik, hogy a kormány alig pár órás eltéréssel a saját határozatát írta felül s ezzel ellehetetleníti, hogy akár a dolgozók, akár a munkáltatók fel tudjanak készülni a zárással járó feladatokra. Ráadásul egy hétvége alatt mindez kivitelezhetetlen.

A PDSZ követeli, hogy valamennyi, a gyermekek, tanulók gondozásával, nevelésével, oktatásával foglalkozó dolgozó közül azokat, akik jelentkeznek, soron kívül oltsák be az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal, a már bezárt bíróságok munkavállalóihoz hasonlóan. S mindez még nem is oldaná meg a kapkodó és előkészítetlen intézkedések következtében felmerülő problémákat, hívta fel a figyelmet Nagy Erzsébet. Ugyanis egy szó sem esik arról, hogy mi lesz például a bejelentések következtében lemondott, de az ügyeleti rendszer véglegesítésével szükségessé váló iskolai étkeztetéssel s ezt miként is lehetne megszervezni péntekről hétfőre:

– Hát ez az: a bezárások bejelentését követően minden intézményben törölték egy hónapra az étkeztetéseket. Miután 12 órán belül mégis közölték, hogy lesz ügyelet az iskolákban és óvodákban, az étkeztetés visszaszervezése finoman szólva is aggályos hétfőre –az ötletszerű intézkedéseket látva. Ráadásul álláspontunk szerint munkajogilag nem is lehet csak úgy, hasraütésszerűen berendelni a kollégákat hétfőre ügyelni, ráadásul ez az óvodapedagógusoknak, a tanároknak, tanítóknak ez így nincs is a munkakörükben. Egyelőre az egyetlen kivitelezhető megoldás, ha átirányítják a kollégákat egy másik munkakörbe, de akkor meg nem tudják működtetni az előírt digitális oktatást...!    

Arra a kérdésünkre, hogy a végül a kormány által is belátott és elfogadott kéréseik sorában sikerül-e érvényesíteniük a pedagógusok oltási preferenciáját is, a PDSZ képviselője mérsékelten, de optimista:

– Pillanatnyilag az látszik, hogy rettenetes a káosz, megismerhetetlen, hogy ki, hol van a listán sőt, a hétvégi fejetlenséget látva, még az is kétséges, van-e oltási lista. Mi úgy gondoljuk, hogy most talán azért sikerül ezt is kiharcolnunk, mert láthatóan hatalmas a nyomás a kormányon az átgondolatlan intézkedései kockázata miatt. Ebből is látható, hogy nagy szükség van az oktatási intézményekre, de akkor talán a benne dolgozókról is gondoskodni kéne és nem csak a pedagógusokról, de a szülőkről is. Ezért, amint a hétvégi kongresszusi közleményünkben is megfogalmaztuk, továbbra is követeljük a gyermekükkel otthon maradó szülők jövedelempótló támogatását és a munkáltatók támogatását a további álláshelyek megszűnésének megakadályozására. Továbbá szeretnénk elérni, hogy rendelje el a kormány a zárás idejére a gyermekükkel otthon maradó szülők felmentési és felmondási tilalmát. Amennyiben az intézményekben mégis felügyeletet szerveznek, szükségesnek tarjuk, hogy abban kizárólag önkéntesen jelentkező nevelők és nevelést és oktatást közvetlenül segítő dolgozók vegyenek részt. Mindezt külön díjazás fejében, és kerüljön sor a jelentkezők közül az oltást igénylők haladéktalan beoltására, a felügyeletre beadott gyermekek rendszeres tesztelésére – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja.